De Japanse elektronicafabrikant Panasonic heeft een 5 kW waterstofbrandstofcelgenerator gelanceerd voor commerciële toepassingen. Het brandstofcelsysteem, genaamd H2 Kibou, heeft een elektrisch rendement van 56%.

In de H2 Kibou zit een brandstofcel van het polymer electrolyte type (PEFC). Een enkele eenheid heeft 5 kW vermogen is geschikt voor de vraag van kleinschalige commerciële faciliteiten. Door meerdere generatoren te koppelen kan het vermogen worden verhoogd. De H2 Kibou schakelt binnen een minuut aan en is daarom ook ideaal te gebruiken als backup systeem voor stroomstoring.

De waterstof wordt rechtstreeks aan de generatoren geleverd en vereist geen brandstofverwerkingsapparaat. De generator heeft een rendement van 56%. Het rendement kan verhoogd worden door een warmwater opslageenheid op het product aan te sluiten. De warmte die uit de brandstofcel wordt gegenereerd kan dan worden omgezet in warm water. Volgens Panasonic wordt door de warmteterugwinning een energie-efficiëntie van 95% bereikt.

Het systeem kan op afstand worden bediend door een speciale pc-applicatie. In de applicatie kunnen maximaal 10 eenheden (50 kW) beheerd worden.


Bron: Panasonic

Categorieën: Aggregaat

2 reacties

Hans Mayenburg · 11 oktober 2021 op 11:35

ik heb 18 zonnepanelen, kan ik met een generator off grid gaan? en hoeveel gaat deze generator kosten?

Tom van den Bempt · 11 oktober 2021 op 11:55

Beste Hans,

momenteel heb je ongeveer 50kwH aan elektrische energie nodig om 1 kg waterstof aan te maken, dus erg rendabel is de technologie niet voor huis/tuin en keuken gebruik.
Hopelijk komt dit alsnog goed….
mvg,
Tom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: