KWS, onderdeel van VolkerWessels, heeft in samenwerking met de gemeente Amsterdam en DuurzameBouwkeet een primeur met haar eerste bouwkeet met modulair waterstofsysteem. De innovatieve bouwkeet werkt met een brandstofcelsysteem (3 kW) op basis van waterstof. De inzet van dit systeem zorgt samen met zonnepanelen voor de energie van de emissieloze keet. Met de uitkomsten uit deze pilot verwachten de initiatiefnemers dat er eind 2026 een volledig emissieloze bouwhub staat die makkelijk op verschillende projecten toe kan worden gepast.
Bouwkeet zonder bouwaansluiting of stroomvoorziening
In de innovatieve bouwkeet draait alles om duurzaamheid. Alle systemen in de keet communiceren met elkaar waardoor de stroombehoefte slim op elkaar wordt afgestemd. Op het dak liggen zonnepanelen en het overschot aan zonne-energie wordt opgeslagen in twee accu’s, een van 30kWh en een van 15kWh. Beide kasten hebben een 14kWp PV-regelaar.
Daarnaast zijn er drie PowerUp brandstofcellen aanwezig van ieder 1 kW. De benodigde groene waterstof wordt per vrachtwagen op de bouwplaats geleverd. In fase 1 wordt gebruik gemaakt van waterstof bundels op 300 bar. Het brandstofverbruik van de brandstofcellen is 66 gram/kWh. Volgens de theoretische voorspelling zouden ze met de eerste bundel t/m eind september kunnen draaien. Daarna zal het verbruik wekelijks toenemen tot uiteindelijk in december circa 1 bundel per week.
De bouwkeet geeft geen belasting op het Amsterdamse energienet. Het zal volledig draaien op zonnepanelen, de accu’s en de waterstof. Een traditionele bouwkeet van deze omvang zou normaal gevoed worden met een 60kVA dieselgenerator. De initiatiefnemers zijn overtuigd van de werkingen en hebben geen backup systeem aangelegd.
‘Afgelopen jaren hebben we ingezet op innovatie bij diverse uitvoeringsprojecten. Dit heeft al zijn vruchten afgeworpen, want er zijn grote stappen gemaakt in het verlagen van uitstoot op zowel materialen als op materieel. En dankzij de subsidie van het Nationaal Groeifonds kunnen we nu nog meer innovaties ontwikkelen en testen op het gebied van data gedreven beheer en onderhoud, levensduurverlenging en toekomstbestendige vervanging.’
Michiel Stam, Assetmanager Wegen bij Stedelijk beheer Amsterdam
Toekomstperspectief
KWS, DuurzameBouwkeet en de gemeente Amsterdam zijn begin 2024 gestart met het ontwikkeltraject voor de bouwkeet op waterstof. Hiervoor hebben ze van Nationaal Groeifonds uit het thema ‘Toekomstbestendige Leefomgeving’ een financiële impuls ontvangen. Het einddoel is om een volledige energie neutrale bouwplaats inclusief het zwaar elektrisch materieel op te kunnen laden doormiddel van waterstof. Voor het traject is een tijdsplan van vier jaar opgezet.
Bron: KWS
0 reacties