Handelsplatform HyXchange spant zich in voor certificering van de groene waterstof, als bewijs dat die echt is gemaakt met duurzame energie. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie heeft vandaag bij een bezoek aan North Sea Port in Terneuzen het eerste certificaat voor groene waterstof in ontvangst genomen. 

De handel in waterstof zal plaatsvinden via het nieuwe handelsplatform HyXchange. De certificaten zijn Garanties van Oorsprong (GvO), die garanderen dat de waterstof is opgewekt uit duurzame energie zoals groene stroom. Vertogas, het bedrijf dat nu al de certificering van GvO voor groen gas verzorgt, heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een certificeringssysteem voor groene waterstof. Dit systeem wordt de komende drie maanden getest in een certificatenpilot georganiseerd door HyXchange, waaraan 16 marktpartijen deelnemen in groene en CO2-arme waterstof. Na deze pilot zal de definitieve uitgifte van GvO ten behoeve van waterstof van start gaan.

De certificatenpilot is een belangrijke eerste stap van het ontwikkelingsplan HyXchange. Dit ontwikkelingsplan heeft drie pijlers:

  1. Deze pilot in de certificering van waterstof: deze is hiermee van start gegaan
  2. Een simulatie van een spotmarkt in waterstof: gaat binnenkort van start
  3. Aanzet tot een internationale prijsindex in waterstof

Het HyXchange waterstofbeurs initiatief wordt inmiddels met grote belangstelling gevolgd door een kring van 45 marktpartijen actief in energie en industrie. Het uiteindelijke doel is een beurs op de Nederlandse waterstofinfrastructuur als centraal handelspunt en prijsindicator, nationaal en internationaal.


Bron: Port of Amsterdam

Categorieën: Veiligheid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *