Brussels Airport en Stargate EU Green Deal-projectpartners VIL en DHL testen momenteel een waterstoftankstation en een waterstof aangedreven Mulag op de luchthaven. Binnenkort start er op Schiphol een pilot met een mobiel stroomaggregaat (GPU) voorzien van brandstofcel geïntegreerd door Zepp Solutions.

Brussels Airport

Mulag heeft een tractor voor grondafhandelingsactiviteiten op een luchthaven voorzien van waterstof-brandstofcelsysteem. Het duurzame vervoermiddel wordt momenteel door DHL getest op Brussels Airport. Daar kan het ook tanken op een mobiel waterstoftankstation die door VIL, in samenwerking met WaterstofNet, op de luchthaven is geplaatst. Het waterstofprototype voor het transport en laden van cargo wordt zes weken getest.

Deze pilot maakt deel uit van het Stargate-project, een project van Brussels Airport met een consortium van 21 partners, om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor duurzame luchthavens en luchtvaart. Deze pilot binnen het Stargate-project heeft als doel het potentieel van waterstof als alternatieve brandstof voor grondafhandelingsapparatuur, naast elektrische grondafhandelingsapparatuur, te beoordelen, en een inzicht te krijgen in de procedures die nodig zijn om deze brandstof op een luchthaven te gebruiken.

Schiphol

De Amsterdamse luchthaven doet mee aan het TULIPS – Green Airports Project. In dit project wordt binnenkort een Ground Power Unit (H2-GPU) getest op Schiphol. De H2-GPU is ontwikkeld door Dynell GmbH en zepp.solutions en vorige week aan KES B.V. geleverd. Deze GPU wordt ingezet om het vliegtuig van energie te voorzien als het aan de grond staat. Het neemt essentiële functies zoals laden en lossen over zonder dat de motoren of hulpkrachtbron (APU) van het vliegtuig te gebruiken. 

De GPU maakt gebruik van 50kW Y50 brandstofcelsysteem van zepp.solutions en is in staat om 16,8 kg waterstof op te slaan. In combinatie met de ingebouwde batterij van 84 kWh kan de GPU tot 350 kWh aan elektrische energie leveren.

Het prototype zal ook de demonstratielocaties Larnaca Airport en Torino Airport gebruikt worden. De geleerde lessen worden tijdens het TULIPS Progress Event op 10 oktober in Turijn gedeeld.


Bron: Brussels Airport

Categorieën: AggregaatTanken

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *