De pilot van PosHYdon is de onshore test succesvol afgetrapt op het terrein van InVesta in Alkmaar. Na deze testperiode op land wordt de elektrolyser offshore overgebracht naar het Q13a-A platform, 13 kilometer uit de kust van Scheveningen. De eerste offshore waterstofproductie is gepland voor eind van dit jaar.

In 2019 startte PosHYdon met de plannen voor waterstofproductie op het door Neptune Energy geëxploiteerde Q13a-A-platform (operationeel gasplatform). Het groter doel van het project is de integratie van drie energiesystemen in de Nederlandse Noordzee te valideren: offshore wind, offshore gas en offshore waterstof. De pilot is essentieel voor de ontwikkeling van grootschalige productie van groene waterstof op zee en daarmee voor de energietransitie in Nederland en Noordwest-Europa.

Het proces voor het maken van groene waterstof begint met het omzetten van zeewater in gedemineraliseerd water op het platform. Het gedemineraliseerde water wordt vervolgens via elektrolyse van 1 MW omgezet in waterstof. Windenergie levert de energie die nodig is voor de productie van de groene waterstof. De groene waterstof wordt gemengd met het gas en via de bestaande gasleiding naar de kust getransporteerd. Daartoe heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de bijmengspecificaties verhoogd van 0,02% naar 0,5% waterstof.

“PosHYdon leert ons veel over de volgende stappen die gezet moeten worden naar veilige, grootschalige groene waterstofproductie uit wind op zee. Met de productie van groene waterstof op zee kunnen grootschalige windparken ver op zee worden ontwikkeld. Windenergie wordt direct omgezet in groene waterstof uit gedemineraliseerd zeewater en kan worden getransporteerd via de bestaande of nieuwe gasinfrastructuur. Ik ben erg blij dat we nu de complete installatie onshore kunnen testen, ter voorbereiding op het offshore overbrengen voor de laatste test: offshore groene waterstofproductie.”

René Peters, Business Director Gas Technologies TNO en initiatiefnemer van het North Sea Energy Program

Informatieve film over het project

https://vimeo.com/820440620

Bron: PosHYdon


0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *