Augustus jl. schreven wij al over de plannen voor een pilot in Oosterwolde. Deze week is er door zes partijen een intentieovereenkomst getekend voor het omzetten van zonne-energie in waterstof om het elektriciteitsnet in Friesland te ontlasten.

In Nederland zijn en komen er steeds meer energievoorziening op basis van duurzame energiebronnen. Met name in Noord-Nederland zijn er al grote zonneparken aangelegd en zijn er plannen om er nog meer aan te leggen. Juist op deze plekken is het elektriciteitsnet oorspronkelijk niet ontworpen op dit grootschalige aanbod en liggen de dunste kabels. De netbeheerder staan hier voor een uitdaging.

Zes partijen hebben de handen in één geslagen. Op de Klimaattop Noord Nederland hebben zij een intentieovereenkomst ondertekend om samen een waterstofinstallatie te ontwikkelen. Door duurzaam opgewekte elektriciteit om te zetten in groene waterstof kan in de toekomst een oplossing worden geboden voor het ontsluiten van grootschalige zonneparken en zonnedaken. De waterstof wordt lokaal opgeslagen en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het verduurzamen van mobiliteit.  De verwachting is dat in de eerste helft van 2021 de installatie in gebruik is.

De samenwerkende partijen zijn: Alliander, GroenLeven, Ecomunitypark, gemeente Ooststellingwerf, Holthausen Energy Points en New Energy Coalition.

Bron: Alliander


1 reactie

noy theo · 22 november 2019 op 16:32

niet van het gas af maar infra structuur benutten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: