Het in Edinburgh gevestigde ondergrondse energieopslagbedrijf Gravitricity heeft een MoU getekend met infrastructuurbedrijf VSL Systems UK om groene waterstofopslag opslagplaatsen te ontwikkelen. De oplossing van Gravitricity, genaamd FlexiStore, zijn speciaal met staal geconstrueerde ondergrondse schachten.

Gravitricity gelooft dat haar FlexiStore-technologie een ‘goldilocks’-oplossing is voor de toekomstige uitdaging van de opslag van groene waterstof. Zij zeggen dat het systeem groter en veiliger is dan bovengrondse waterstofopslag en flexibeler is dan ondergrondse zoutcavernes. Deze twee alternatieven worden nu veel toegepast en onderzocht.

Het FlexiStore concept omvat rotsschachten met een diameter van zes meter en 365 meter diep bekleed met staal. Een schacht kan tot 100 ton gecomprimeerde waterstof op 220 bar bevatten. Dat is voldoende om 1.000 vrachtwagens op te tanken volgens Gravitricity.

De opslagunits kunnen worden gebouwd waar nodig en zijn niet afhankelijk van specifieke geologische locaties, wat betekent dat ze dicht bij hernieuwbare waterstofproductiefaciliteiten kunnen worden gebouwd waar ze industriële hubs en commerciële waterstoftankstations van brandstof kunnen voorzien.

Gravitricity en VSL zijn nu op zoek naar fondsen om hun eerste grootschalige demonstratieproject in het VK te bouwen. Het bedrijf is ook in vergevorderde gesprekken met het Cumbrische staalbedrijf Bendalls Engineering om de voeringen voor de rotsschachten te fabriceren.


Bron: Gravitricity

Categorieën: Waterstof opslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *