Equinor leidt het project H2H Saltend om waterstof uit aardgas te produceren en de CO2 af te vangen en op te slaan. Het zal in eerste instantie gaan om een zeshonderd megawatt ATR. De investeringsbeslissing wordt in 2023 genomen.

Equinor en een aantal partners zijn gestart met het project Hydrogen to Humber Saltend (H2H Saltend). Het doel is om op grote schaal waterstof te produceren uit aardgas in combinatie met Carbon Capture and Storage (CCS). De waterstof gaat direct naar industriële klanten op Saltend Chemicals Park, vlakbij Hull. Het project biedt het begin van een koolstofarme industriële cluster in de Humber-regio.

De eerste fase bestaat uit een 600 megawatt ATR (auto thermal reformer) met koolstof afvang om aardgas om te zetten in waterstof. Het zal industriële klanten in het park in staat stellen om volledig over te schakelen op waterstof. Daarnaast zal de elektriciteitscentrale in het park 30% waterstof bij het aardgas mengen. Als gevolg hiervan zal de uitstoot van Saltend Chemicals Park met bijna 900.000 ton CO2 per jaar afnemen.

H2H Saltend is voorlopig nog een plan. Equinor en partners verwachten in 2023 een definitieve investeringsbeslissing te nemen. Als alles volgens plan verloopt zou de eerst productie in 2026 kunnen starten. De volledige tijdsplanning van het project ziet er als volgt uit:


Bron: Equinor

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: