Eneco heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de realisatie van de ‘Eneco Elektrolyser’ met een capaciteit van 800 MW. In juni jl. is het samen met Mitsubishi Corporation de joint venture Eneco Diamond Hydrogen aangegaan. De fabriek zal groene waterstof produceren uit duurzame windenergie.

Op de tweede Maasvlakte is Shell gestart met de bouw van een 200 MW elektrolyser, de Holland Hydrogen I. De Eneco elektrolyser die naast de Enecogen-elektriciteitscentrale in de Europoort komt, zal vier keer zo groot worden, namelijk 800 MW (in fases). De verwachting is dat de waterstoffabriek jaarlijks tot 80 kiloton waterstof zal produceren. De productie is afhankelijk van de hoeveelheid groene stroom die beschikbaar is en de vraag naar groene waterstof uit de industrie.

“De productie van groene waterstof is essentieel voor een succesvolle energietransitie. Als directe elektrificatie niet mogelijk blijkt, is groene waterstof als grondstof of brandstof een goed duurzaam alternatief.”

CEO As Tempelman van Eneco

De bouw zal in fases geschieden. De vergunningsaanvraag is de eerste stap en de komende jaren zal er toegewerkt worden naar de bouw. De eerste bouwfase van een 200 á 250 MW elektrolyser start vanaf 2026. De ingebruikname staat geplant voor 2029 en dan zal er ook beoordeeld worden hoe de fabriek verder opgeschaald gaat worden.


Bron: Eneco

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *