Een internationaal consortium is van plan om ’s werelds grootste hub voor hernieuwbare energie te bouwen langs de zuidkust van West-Australië. Dit project is 5 GW groter dan de plannen in Kazachstan.

De Western Green Energy Hub (WGEH) zou zich uitstrekken over 15.000 vierkante kilometer en tot 50 GW aan duurzame energie produceren. Waarvan 30 GW afkomstig is van windtribunes en de rest uit zonnepanelen. Als het zou worden gecreëerd, zou de hub koolstofvrije groene waterstof en groene ammoniak produceren, voor zowel binnenlandse consumptie als export. De energiehub willen ze gefaseerd aangelegen. De totale investering wordt op 75 miljard Amerikaanse dollar ingeschat.

Hoe realistisch de plannen zijn, zal de toekomst uit moeten wijzen. Zo zijn voor aanleg van de hub de benodigde vergunningen nog niet afgegeven. Vorige maand verwierp de Australische minister van Milieu Sussan Ley een plan voor een hub van 26GW in het noorden van West-Australië.

InterContinental Energy heeft ook plannen om in Oman een 25 GW hub aan hernieuwbare energie te ontwikkelen. Hierin werken zij samen met OQ, het energiebedrijf van het Sultanaat Oman en EnerTech, een door de regering van Koeweit gesteunde investeerder en ontwikkelaar van schone energie. Deze hub zou 1,8 miljoen ton groene waterstof en tot 10 miljoen ton groene ammoniak per jaar kunnen produceren.


Bron: InterContinental Energy

Categorieën: Waterstofproductie

1 reactie

A. van der Cruijsen · 19 juli 2021 op 13:28

Waarom kan zo`n project als dat in Australie hier niet van start gaan? Natuurlijk niet zo grootschalig, maar als wij,Nederland, nu niets doen zullen we altijd afhankelijk blijven van andere producenten in Europa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: