Het Deens greentech bedrijf GreenGo Energy heeft een aanvraag ingediend bij het Ministerie van Aardolie, Energie en Mijnen in Mauritanië voor het ontwikkelen van een wind- en zonnepark met een capaciteit van 60 gigawatt. Het energiepark Megaton Moon zal energie leveren aan 35 gigawatt aan elektrolysers voor de productie van groene waterstof.

Mauritanië is een land aan de westkust van Afrika, grenzend aan de Westelijke Sahara, Algerije, Mali, Senegal en de Atlantische Oceaan. In het land moet, als het aan GreenGo Energy ligt, het energiepark Megaton Moon gebouwd worden. De aanleg zal gefaseerd uitgevoerd worden. De eerste proeffase willen ze starten tegen 2028 en de laatste fase staat gepland rond 2033-2035.

In totaal komt er voor 60 GW/190 TWh hybride zonne- en windopwekking. Deze duurzame energie wordt door 35 GW aan elektrolysers opgezet in jaarlijks 4 miljoen ton groene waterstof of 18 miljoen ton groene ammoniak. De Mauritanisch overheid moet de plannen van GreenGo Energy nog goedkeuren. De verwachting is dat daar in het eerste kwartaal van 2024 uitsluitsel over komt.

“De klimaatcrisis is reëel. We moeten onmiddellijk actie ondernemen om de toezeggingen van Parijs en NetZero te bereiken. Mauritanië is om een aantal sterke redenen ideaal gepositioneerd om een van de toekomstige productiehubs voor groene waterstof ter wereld te worden. Mauritanië heeft een van de beste zonne- en windbronnen ter wereld, grote gebieden met geschikt vlak land en kustnabijheid voor water en scheepvaart. De productiekosten van groene waterstof bedragen de helft van die van Noord-Europa.”

Karsten Nielsen, CEO van GreenGo Energy

Bron: GreenGo Energy

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *