De Spaanse premier Pedro Sánchez, de Portugese premier Antonio Costa en de Franse president Emmanuel Macron zijn in Alicante bijeen geweest om te praten over de plannen van een onderzeese waterstof corridor tussen Barcelona en Marseille. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft toegezegd de helft van de 2,5 miljard euro ‘H2Med’-project te bekostigen.

Eind oktober 2022 maakte Spanje, Frankrijk en Portugal bekent te hebben gekozen voor een onderwaterleiding voor waterstof in plaats van de MidCat-gasleiding door de Pyreneeën. De Iberische verbinding zal Spanje en Portugal in staat stellen om zowel producent als exporteur van waterstof te worden. Vanuit de waterstof corridor kan de rest van de Europese Unie bediend worden.

De pijpleiding zal een capaciteit van 2 miljoen ton waterstof per jaar hebben en tegen het einde van het decennium klaar zijn. De kosten van de aanleg van de 450 kilometer lange leiding wordt geschat op 2,5 miljard euro. De Europese commissie heeft als onderdeel van het RePowerUE-plan een toezegging van helft van de kosten gedaan.

Sommige partijen zijn sceptisch over het H2Med-project. Zij zouden liever zien dat de bestaande bovengrondse leiding tussen Spanje en Frankrijk geschikt gemaakt wordt voor waterstof.

Categorieën: Waterstof transport

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *