De ministeries van Energie van Italië, Oostenrijk en Duitsland hebben een gezamenlijke brief van politieke steun ondertekend voor de ontwikkeling van een “zuidelijke waterstofcorridor” in de Europese Unie.

Het ontwikkelen van de SoutH2 Corridor is een samenwerking tussen Snam, de Italiaanse gasinfrastructuurbeheerder, Trans Austria Gasleitung (TAG), Gas Connect Austria (GCA) en bayernets. Het project moet een waterstofklare pijpleidingcorridor die Noord-Afrika met Midden-Europa verbindt opleveren. Geproduceerde groene waterstof in het zuidelijke Middellandse Zeegebied kan hiermee de Europese consumenten bereiken.

De zuidelijke waterstofcorridor is een 3.300 km lange speciale waterstofklare pijpleidingcorridor die deel uitmaakt van de Europese waterstofbackbone. De ontwikkeling ervan zal de voorzieningszekerheid garanderen en is van cruciaal belang voor de totstandbrenging van een waterstofbackbone. Bovendien zou de corridor met een waterstofinvoercapaciteit van meer dan 4 Mtpa (miljoen ton per jaar) uit Noord-Afrika de 40% van de REPowerEU-invoerdoelstelling kunnen halen.

De SoutH2 Corridor, die naar verwachting al in 2030 volledig operationeel zal zijn, bestaat uit de volgende individuele PGB-projecten:

Afgelopen december (2022) werden plannen voor de H2Med-pijpleiding tussen Frankrijk, Spanje en Portugal aangekondigd, waarvan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat het een kans bood om een “Europese waterstofruggegraat” te bouwen. Ook in Nederland wordt hard gewerkt aan met project HyWay27 voor een Nederlandse waterstof backbone met aansluitingsmogelijkheden aan België en Duitsland


Bron: Snam

Categorieën: Waterstof transport

1 reactie

Erik van Hofwegen · 23 mei 2023 op 12:21

Kan van zeewater waterstof gemaakt worden, of krijg je bij elektrolyse dan ook Na en Cl als bijproducten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: