Ports of Stockholm en CMB.TECH bundelen hun krachten in een unieke waterstofsamenwerking in de haven van Stockholm Norvik. Het doel is dat Stockholm Norvik Port de meest duurzame haven van Zweden wordt. De eerste stap is de aanleg van een waterstoftankstation.

Havens van Stockholm en CMB. TECH is een partnerschap gestart voor een unieke grote waterstofsamenwerking in de haven van Stockholm Norvik. Allereerst zal er naast de haven gestart worden met de bouw een waterstoftankstation. Dit biedt de haven, rederijen, transportbedrijven en samenwerkingspartners de mogelijkheid om een brandstofconversie te maken naar groene waterstof. In de beginfase worden havenvoertuigen omgebouwd om op waterstof te rijden. De eerste terminaltruck op waterstof zal naar verwachting in 2023 in gebruik worden genomen in de haven van Stockholm Norvik.

Waterstof zal een cruciale rol spelen bij de omschakeling naar fossiel brandstofvrij vervoer, zowel op land als op zee. We zijn dan ook zeer verheugd om deze samenwerking met CMB aan te kondigen. Dit is volledig in lijn met de ambitieuze milieudoelstellingen van de havens van Stockholm om in 2030 fossielvrij te zijn.

Anna König Jerlmyr – Burgemeester van Stockholm

Ports of Stockholm werkt actief, langdurig en strategisch aan duurzame havenactiviteiten en scheepvaart en heeft hoge milieudoelstellingen gesteld. Het bedrijf werkt op een gestructureerde en systematische manier om continue verbeteringen te bereiken en de impact op het milieu te verminderen.

In de regio Stockholm is vorig jaar ook een initiatief gestart voor de bouw van een waterstof catamaran. Deze zal ingezet worden als veerboot in de haven van Stockholm. Eind dit jaar wordt de veerboot voorzien van brandstofcellen en batterijen. Het schip biedt plaats aan 150 passagiers en 28 fietsen.


Bron: Ports of Stockholm

Categorieën: Scheepvaart

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: