Zes gastransmissiebeheerders hebben een pre-haalbaarheidsstudie van de 2.500 km lange Nordic-Baltic Hydrogen Corridor (NBHC) voltooid. De corridor begint in Finland en loopt door Estland, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland. Volgens de studie is het de verwachting dat er tegen 2040 tot 2,7 miljoen ton groene waterstof per jaar tussen de zes landen vervoert wordt.
De studie, die in januari 2024 van start ging, biedt een uitgebreid kader voor de technische, juridische, organisatorische en economische aspecten die nodig zijn om de waterstofcorridor te realiseren. De Scandinavische en Baltische regio biedt een aanzienlijk potentieel voor hernieuwbare waterstof dat in de pre-haalbaarheidsstudie is geïdentificeerd voor een hoeveelheid van ca. 27,1 miljoen ton (Mt). Deze hernieuwbare waterstofproductie is tegen 2040 afkomstig van gecombineerde onshore en offshore wind- en zonne-energie. Dit creëert voor de NBHC een groot potentieel voor export naar het vasteland van Europa.
Tegen 2040 zal de corridor naar verwachting jaarlijks tot 2,7 miljoen ton (Mt) hernieuwbare waterstof tussen de landen vervoeren. De NBHC-pijpleiding is momenteel gepland om een diameter van 48 inch (1.200 mm) te hebben met verschillende compressorstations. De volledige corridor zal ongeveer 2.500 km lang zijn.
In april 2024 kreeg de NBHC van de Europese Commissie publiekelijk de status van project van gemeenschappelijk belang (PCI). De PCI-status biedt voordelen zoals het in aanmerking komen voor het aanvragen van EU-projectfinanciering en versnelde procedures voor permanente financiering.
Op basis van de resultaten van de pre-haalbaarheidsstudie zijn de partijen nu van plan om te beginnen met de werkzaamheden aan de haalbaarheidsstudie die de gedetailleerde technische analyse, commerciële en economische beoordeling van het project omvat. Tevens een gedetailleerde tijdlijn voor de implementatie van de NBHC.
Bron: GAZ-SYSTEM
0 reacties