Elk kwartaal publiceert RVO de prijs van brandstofverbruik per 100 km. Hiermee kan de automobilist eenvoudig inzicht krijgen in de prijsverschillen tussen de diverse brandstoffen. De prijs van waterstof komt hier nog altijd als hoogste naar voren, al zijn de cijfers wederom lager als vorig kwartaal.

Vanaf 7 december 2020 geldt een Europese verplichting om bij tankstations een brandstofprijsvergelijking te laten zien. Deze brandstofprijsvergelijking heeft als doel consumenten te informeren over de verschillende soorten brandstoffen en hun prijzen.

Er word een prijsindicatie gegeven per brandstof / grootte van het voertuig per 100 kilometer. Deze prijs wordt berekend op basis van het verbruik van de 3 meest verkochte nieuwe auto’s binnen een autosegment in het afgelopen kalenderjaar. Het verbruik per type auto varieert.

Een indicatie van de brandstofprijzen

De getoonde prijzen per 100 kilometer geven per segment een indicatie van de brandstofprijzen. Alleen de gemiddelde prijzen worden getoond, niet de actuele. Het verbruik van een auto is afhankelijk van zijn uitvoering (motorvermogen, accessoires), maar ook van de rijstijl. Dit kan dus sterk per situatie verschillen.

Licht gedaald

Ten opzicht van vorig kwartaal, is de waterstofprijs / 100km verder gedaald van € 21,24 naar € 17,53 of (18%) .Daarmee blijft waterstof momenteel nog wel verreweg de duurste brandstof in het gebruik.

Het goedkoopst tank je momenteel bij Holthausen Energy Points Amsterdam: € 18,50 per kilo (€ 17,33 / 100km). De titel van ‘duurste waterstoftankstation van Nederland’ is geprolongeerd door BP Kerkhof in Den Haag, waar je nog altijd € 25,00 per kilo (23,75 / 100 km) betaalt.

Nog niet concurrerend

Met deze brandstofprijzen is waterstof nog lang niet concurrerend met andere brandstoffen. Uiteraard is het snel kunnen tanken een belangrijk voordeel ten opzichte van elektrisch rijden, maar dit voordeel is niet voor iedereen relevant.

Toch zou de prijs van waterstof wellicht nog wat lager kunnen. In de ons omringende landen ligt de prijs namelijk een stuk lager. In België kan je op een aantal plekken (groene) waterstof tanken voor € 9,99 (9,49 / 100 km) en in Duitsland is de gangbare prijs per kilo ca € 15,25 (14,48 / 100 km). Het goede nieuws is dus dat de prijs nog verder omlaag kan zodat de kilometerprijs concurrerender kan worden met de andere brandstoffen

Categorieën: Tanken

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *