De grote ambities en uitdagingen op het gebied van de energietransitie in de stedelijke omgeving komen allemaal samen in 24/7 Energy Lab project van The Green Village. Op het fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus wordt gewerkt aan een lokaal energiesysteem, zonder uitstoot van CO2 en zonder belasting van het landelijke energienetwerk.

De afgelopen jaren werd al een conventioneel aardgasnet aangelegd op The Green Village, dat vervolgens geschikt is gemaakt voor waterstof. Er werden jaren 70 rijtjeshuizen gebouwd om te onderzoeken hoe deze nog veel voorkomende huizen kunnen worden verduurzaamd. Op het terrein ligt een open lagetemperatuur-warmtenet. Er staan elektrische auto’s die gebruikt kunnen worden als batterij en het terrein heeft de beschikking over een elektriciteitsnet van zowel gelijk- als wisselstroom (DC en AC). Al deze projecten lijken een opmaat te zijn geweest voor het nieuwe project 24/7 Energy Lab: de aanleg van een lokaal energiesysteem.

Het idee achter 24/7 Energy Lab is simpel, vertelt Marjan Kreijns, directeur van The Green Village. “De gebouwde omgeving is op dit moment goed voor 35 procent van de Nederlandse energievraag. Wanneer we erin slagen om die gedeeltelijk CO2-vrij te maken, zetten we een reuzenstap in het versnellen van de energietransitie.”

Hernieuwbare energie zorgt voor grote schommelingen: ’s nachts is er geen zon en ook kan het wel eens windstil zijn. Daarnaast vindt de meeste opwek met zonne-energie plaats in de zomer, terwijl de piek van de energievraag van gebouwen in de winter ligt. Om de vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen is in het project een centrale rol weggelegd voor een nieuw te ontwikkelen Electronic Management System (EMS). Het EMS moet met intelligente algoritmes vragen als Ga ik de nu opgewekte energie omzetten in waterstof of moet ik eerst de elektrische auto opladen? beantwoorden.

Een stabiel EMS zorgt voor conversies tussen elektriciteit, waterstof en warmte, met elk zijn eigen buffermogelijkheden. Ook heb je bijvoorbeeld omvormers nodig om zonnepanelen, die gelijkstroom leveren, te kunnen aansluiten op een netwerk van wisselstroom.

Het project begint kleinschalig: de capaciteit van het basissysteem is voldoende om een studentenhuis met 2.200 kWh verbruik per jaar volledig van energie te voorzien. In een latere fase wordt restwarmte die vrijkomt gebruikt om de andere huizen op het terrein te verwarmen. Ze hebben de ambitie om uiteindelijk alle gebouwen en installaties op de Green Village aan te sluiten, en daarbij komen ook de elektrische auto’s (het gebruik van de eigen auto als batterij) de zonnepanelen en mogelijk kleine windturbines weer in beeld. Alles wordt in dit autonome netwerk geïntegreerd met behulp van het EMS.


Bron: The Green Village

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: