SSAB, LKAB en Vattenfall zijn begonnen met de bouw van een opslagfaciliteit voor fossielvrij waterstofgas in een grot. De waterstof wordt dertig meter onder de grond opgeslagen.
De waterstofopslag wordt gebouwd in een afgesloten rotsgrot op ongeveer 30 meter onder de grond. Het ondergronds bouwen van de opslagfaciliteit biedt mogelijkheden om de druk te waarborgen die nodig is om grote hoeveelheden energie in de vorm van waterstof op een kosteneffectieve manier op te slaan. De gebruikte technologie is aangepast aan Scandinavische bodemomstandigheden en zal nu verder worden ontwikkeld om de opslag van waterstof aan te kunnen. De opslagfaciliteit wordt gebouwd volgens de hoge veiligheidseisen die van toepassing zijn en gecontroleerd door de verantwoordelijke autoriteiten.
Fossielvrije waterstof staat centraal in het HYBRIT-project. Waterstof kan kosteneffectief worden geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van fossielvrije elektriciteit. De waterstof die door de elektrolysers wordt geproduceerd, kan onmiddellijk worden gebruikt of worden opgeslagen voor later gebruik. De opslagfaciliteit is gebaseerd op bewezen technologie. In Nederland en Duitsland vinden proeven plaats met de opslag van waterstof in zoutcavernes.
“Door deze methode voor waterstofopslag te ontwikkelen en toegang te krijgen tot fossielvrije elektriciteit, creëren we een fossielvrije waardeketen – van de mijn tot de elektriciteit en tot het afgewerkte staal. Dit is uniek”.
Martin Pei, technisch directeur van SSAB en bestuurslid van HYBRIT
De investeringskosten van iets meer dan 250 miljoen SEK (25 miljoen euro) worden gelijkelijk verdeeld over de drie initiatiefnemers en het Zweedse Energieagentschap. De grot moet in 2022 klaar zijn voor gebruik en zal zijn maximale capaciteit bereiken in 2024.
Bron: SSAB
0 reacties