Het Europese innovatieproject FLAGSHIPS heeft € 5 miljoen van de EU ontvangen ter ondersteuning van de inzet van twee commercieel waterstof schepen in Frankrijk en Noorwegen. De middelen zijn afkomstig uit het EU onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020.

Het FLAGSHIPS-project ondersteunt bij de bouw van twee nieuw schepen, één in Lyon (Frankrijk) en één in Stavanger (Noorwegen). In Lyon zal een door waterstof aangedreven duwboot van de Compagnie Fluvial de Transport (CFT) gaan varen op de rivier de Rhône. In Stavanger is de bijdrage bedoeld om een biodiesel veerboot te vervangen door waterstof als brandstof. De veerboot wordt geëxploiteerd door Norled en vaart op de Finnøy-route ten noordoosten van Stavanger. Beide waterstofschepen zullen in 2021 gereed zijn.

Het doel van het project is om beide schepen te laten werken met waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energie. Groen en duurzaam vervoer is een voorwaarde voor het realiseren van nationale en internationale emissiereductiedoelstellingen. Met verhoogde druk op de scheepvaart om schadelijke emissies te verminderen, zijn brandstofcellen en waterstof belangrijke technologieën voor het bieden van een duurzame transportoptie voor de internationale scheepvaartindustrie.

FLAGSHIPS-project brengt een groep toonaangevende industriële partners samen, waaronder rederijen, leveranciers van brandstofceltechnologieën, ervaring in het ontwerp van elektrische systemen, scheepsontwerpexpertise en expertise op het gebied van energiebeheer. Ze zijn heel blij dat de Europese Commissie de ontwikkeling van beide schepen steunt.


Bron: Norled

Categorieën: ScheepvaartSubsidie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: