Automotive toeleverancier Bosch heeft met bedrijfswagen fabrikant Qingling Motors een joint venture opgericht voor de productie van waterstof brandstofcellen voor de Chinese markt.

Het nieuwe bedrijf heet Bosch Hydrogen Powertrain Systems (Chongqing) Co. Ltd. Bosch brengt zijn expertise op het gebied van brandstofcelsystemen naar de joint venture. Terwijl Qingling zijn bedrijfswagen knowhow en jarenlange ervaring in de Chinese vrachtwagenmarkt inbrengt. De bedrijfswagen fabrikant heeft een compleet portfolio variërend van lichte tot middelgrote tot zware vrachtwagens. Beide bedrijven zien China als belangrijkste groeimarkt voor elektromobiliteit. Vooral voor grote en zware voertuigen die lange afstanden afleggen, biedt de waterstof brandstofcel duidelijke voordelen ten opzichte van de batterij-elektrische aandrijflijn.

Bosch Hydrogen Powertrain Systems zal brandstofcelsystemen – de zogenaamde Fuel Cell Power Modules – ontwikkelen, assembleren en op de Chinese markt brengen. Voor de productie van het systeem zijn meerdere componenten nodig, zoals brandstofcelstapel, luchtcompressor met vermogenselektronica en besturingseenheid met sensoren. Bosch zal deze componenten voornamelijk leveren vanuit zijn fabriek in Wuxi.

De joint venture heeft tot doel alle Chinese voertuigfabrikanten van brandstofcelsystemen te voorzien. In 2021 zal een testvloot van 70 Qingling trucks uitgerust met Bosch’s Fuel Cell Power Module de weg op gaan. De marktintroductie van het brandstofcelsysteem staat gepland voor 2022/2023. Volgens de Energy Saving and New Energy Vehicle Technology Roadmap 2.0 van de China-SAE rijden er tegen 2030 meer dan een miljoen voertuigen met brandstofcel aandrijvingssystemen in het land.

“We gaan nu letterlijk aan de slag met de industrialisatie van de brandstofcel. Innovatieve technologieën en strategische partnerschappen zijn de ideale brandstof om snel het doel te bereiken om het wegverkeer zo klimaatneutraal mogelijk te maken”

Stefan Hartung, bestuurslid van Bosch en voorzitter van de businesssector Mobility Solutions

Bron: Bosch

Categorieën: Vrachtauto

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: