Solaris Bus & Coach heeft onlangs een recordorder binnengehaald voor de levering van waterstofbussen. De klant is de in Güstrow gevestigde Duitse vervoerder Rebus Regionalbus, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio Rostock. De fabrikant zal in totaal 52 waterstofbussen leveren, waarvan 47 voertuigen van 12 meter en vijf gelede modellen. Het contract moet eind 2024 worden afgerond.

Waterstof en tractiebatterij

Het Poolse Solaris heeft het breedste assortiment emissievrije bussen van alle fabrikanten in Europa. In het geval van Güstrow zijn zowel Urbino 12 als Urbino 18 bussen besteld. Beide zijn uitgerust met waterstof-brandstofcellen – 70 kW in de 12-meterversie en 100 kW in het 18-meter lange gelede model.

Daarnaast worden de waterstofbussen uitgerust met een Solaris High Power tractiebatterij, die tot taak heeft de brandstofcel te ondersteunen op momenten van piekvraag en de opslag van geregenereerd remvermogen. De aandrijving van de voertuigen wordt een elektrische middenmotor met een vermogen van (respectievelijk) 160 en 240 kW. Ook worden de bussen voorzien van een warmtepomp.

2 tankstations

Samen met de nieuwe bussen worden er twee waterstoftankstations gebouwd op twee depots in Güstrow en Bad Doberan. Het doel van de vervoerder is om lokaal openbaar vervoer te exploiteren op basis van waterstoftechnologie.

200 bussen

Tot nu toe heeft Solaris al meer dan 100 Urbino waterstofbussen geleverd aan vervoerders uit Italië, Duitsland, Nederland, Zweden en Polen. Zo rijden er sinds kort ook 10 Solaris Urbino 12 waterstofbussen in de regio Doetinchem. Nog eens 100 waterstofbussen zijn in het productieproces. De Urbino 18, de gelede versie van de waterstofbus van Solaris, die ook in bestelling was bij Regionalbus Rostock, is het nieuwste model in het portfolio van Solaris. De Urbino 18 waterstof werd gelanceerd in september 2022.

Categorieën: Bussen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: