Na Groningen rijdt er nu ook een waterstof vuilniswagen in Noord-Brabant. Het Europese REVIVE-project heeft hun eerste waterstofvuilniswagen met een brandstofcel ingezet voor afvalinzamelingen in Breda.

REVIVE staat voor ‘Refuse Vehicle Innovation and Validation in Europe’. De doelstelling van het REVIVE-project is de ontwikkeling van vuilniswagens op waterstof in Europa te versnellen. De vuilniswagens moeten aantonen dat het een haalbare optie is voor het emissievrij ophalen van afval. In totaal worden er 15 brandstofcel afvalvoertuigen in een aantal Europese steden gedurende ten minste twee jaar onder reële omstandigheden ingezet. In Breda rijdt het eerste exemplaar van het project.

E-Trucks Europe ontwikkelde en produceerde deze waterstof vuilniswagen met brandstofcel. Het brandstofcelsysteem is afkomstig van het toonaangevende Duitse Proton Motor en fungeert als een ‘range extender voor de elektrische vrachtwagen. De brandstofceltechnologie verdubbelt het operationele bereik vergeleken met een standaard elektrische truck, waardoor de truck twee dagen zijn werk kan doen op een volle tank van 15 kg waterstof.

Het vullen van de waterstoftank gebeurt voorlopig door een mobiel waterstoftankstation. Dit station is onderdeel van het Waterstofregio 2.0-project. De bedoeling van dit tankstation is om eindgebruikers de kans te geven waterstoftoepassingen te laten testen en demonstreren. Op termijn zal de vuilniswagen gaan tanken bij een nieuw, permanent waterstoftankstation. Total Nederland ontwikkelt momenteel een ‘multi-fuel’ tankstation in de regio Breda.

Eerste tankbeurt REVIVE vuilniswagen in Breda door wethouder Daan Quaars van gemeente Breda, bijgestaan door Stefan Neis van WaterstofNet.

Bron: REVIVE

Categorieën: Vrachtauto

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: