Het internationale North Sea Wind Power Hub-consortium (NSWPH) presenteerde haar onderzoeksresultaten naar de mogelijkheden en voorwaarden om één of meerdere windenergie hubs in de Noordzee te bouwen. Studies tonen aan dat een reeks kleinere ‘energie-eilanden’ het meest efficiënt is voor het leveren van groene energie aan honderden miljoenen Europeanen.

Het klinkt futuristisch, een web van kleine ‘energie-eilanden’ in de Noordzee met windturbines. Maar technisch, economisch en juridisch is het haalbaar. Dat blijkt uit het onderzoek van NSWPH. Het onderzoek geeft aan dat er niet 1 groot eiland moet komen, maar juist 8 tot 10 kleine eilanden.

Doel is ook dat op de eilanden fabrieken worden gebouwd waar elektriciteit in waterstof wordt omgezet. Zo kan energie worden opgeslagen. Voor het transport van dat groene gas kunnen deels de bestaande gasleidingen worden gebruikt. De ideale capaciteit per eiland zou 10 tot 15 gigawatt zijn. Dat is genoeg om 5,5 tot 8 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Voor de eilanden zijn drie basisontwerpen gemaakt: zandeilanden, caissoneilanden en platforms op palen. Het is niet de bedoeling bestaande boorplatforms te verbouwen. De afmeting van de eilanden zal minimaal een factor 10 groter zijn. Een platformeiland kan volgens de onderzoekers in drie jaar gebouwd worden en een zandeiland neem zo’n 8 jaar in beslag. Op ze vroegst verwacht men in begin jaren 30 het eerste ‘energie-eiland’ af kan zijn.

Onderstaand een film van het project.

Bron: NSWPH


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: