Rolls-Royce en easyJet hebben bekend gemaakt dat ze een nieuwe luchtvaartmijlpaal hebben neergezet met ‘s werelds eerste run van een moderne vliegtuigmotor op waterstof. Deze eerste demonstratie was nog met een turboprop motor, de volgende stap is om ook een straalmotor op waterstof te laten werken.
De grondtest werd uitgevoerd op een vroege concept-demonstrator die groene waterstof gebruikte, gemaakt door Schotse wind- en getijdenenergie. Het markeert een belangrijke stap in de richting van het bewijs dat waterstof een duurzame vliegtuigbrandstof van de toekomst zou kunnen zijn.
Veilig en efficient
Beide bedrijven willen bewijzen dat waterstof veilig en efficiënt brandstof kan leveren voor civiele vliegtuigmotoren en zijn al bezig met het plannen van een tweede reeks grondtesten. De ambitie is om op langere termijn vliegtesten uit te voeren. Hiervoor is echter nog geen datum afgegeven, wel heeft easyJet de ambitie om per 2050 CO2 neutraal te worden.

Groene waterstof
De test vond plaats in een buitentestfaciliteit op luchtmachtbasis Boscombe Down in Engeland. Voor de test werd gebruik gemaakt van een omgebouwde Rolls-Royce AE 2100-A 3.500 kW turboprop vliegtuigmotor. Groene waterstof voor de tests werd geleverd door EMEC (European Marine Energy Centre), opgewekt met behulp van hernieuwbare energie in hun waterstofproductie- en getijdentestfaciliteit op Eday op de Schotse Orkney-eilanden.
Na analyse van deze vroege concept-grondtest, plant het partnerschap een reeks verdere tests die moeten leiden tot een grootschalige grondtest van een Rolls-Royce Pearl 15-straalmotor.
We hebben nog aanvullende gegevens opgevraagd bij Rolls Royce, zodra we die binnen hebben, zal dit bericht worden aangevuld.
“Dit is een echt Brits succesverhaal, waarbij de waterstof wordt gebruikt om de vliegtuigmotor aan te drijven die tegenwoordig wordt geproduceerd met behulp van getijden- en windenergie van de Orkney-eilanden in Schotland – en het is een uitstekend voorbeeld van hoe we kunnen samenwerken om de luchtvaart duurzamer te maken en in het hele land banen te creëren”
Grant Shapps, Staatssecretaris voor Business, Energie en Industriële Strategie
Niet nieuw
Overigens is het gebruik van waterstof in straalmotoren niet niet. In de jaren 80 experimenteerde de Russen al met waterstof in een vliegtuig straalmotor. Hiervoor werd een aangepaste Tupolev 155 ingezet die ook daadwerkelijk vloog.
En ook NASA vloog al in de jaren 50 met waterstof aangedreven vliegtuigen, zoals de B-57B twin-engine bomber, die zowel op vloeibare waterstof als op kerosine kon vliegen. Waterstof zorgde destijds voor een stabiele werking tot aan de limieten van de testfaciliteit – ongeveer 27400 meter en Mach 0,8. Ter vergelijking: dezelfde motor met kerosine uit op een hoogte van 3000 tot 4500 meter lager. Verder was het specifieke brandstofverbruik (massastroom brandstof per uur gedeeld door stuwkracht) van waterstof slechts 40 procent van dat van kerosine.
Infographic
Tegelijk met het nieuws, werd ook deze infographic naar buiten gebracht:

Bron en © foto’s en infographic: Rolls-Royce
0 reacties