Op initiatief van venture building studio Enviu wordt een watertaxi op waterstof ontwikkeld. In 2021 moet op de Maas de ‘waterstof-watertaxi’ in de vaart komen.

In de komende periode wordt zowel de boot als een geheel nieuw aandrijfsysteem ontwikkeld en getest. Tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar de infrastructuur voor het varen op waterstof. Samen met het Havenbedrijf Rotterdam wordt gezocht naar een passende locatie voor een tankstation waar groene waterstof kan worden getankt. Het tankstation moet zowel voor maritieme doeleinde als wegvervoer gebruikt kunnen worden.

Watertaxi Rotterdam zal de boot in vaart nemen. Op dit moment hebben ze een watertaxivloot van 18 boten. Die vloot gaan ze nu verduurzamen door in 2021 een ‘waterstof-watertaxi’ in vaart te nemen. De ‘waterstof-watertaxi’ wordt ontwikkeld door het SWIM-consortium. Het consortium bestaat uit Enviu, Watertaxi Rotterdam, Flying Fish en Zepp Solutions. Het initiatief krijgt financiële steun van Gemeente Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Gieskes Strijbis Fonds.

Enviu heeft een groter doel voor ogen. Dit SWIM project is een onderdeel van het van project THRUST. Dit project heeft tot doel om een scheepvaartindustrie zonder schadelijke uitstoot. De watertaxi is een springplank naar een emissievrije oplossing voor de binnenvaart. De techniek kan opgeschaald worden voor grotere schepen in de maritieme sector.


Bron: Watertaxi Rotterdam

Categorieën: Scheepvaart

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: