Marktpartijen konden de afgelopen periode via een Open Season proces capaciteit reserveren in waterstofcaverne A5 van HyStock in Zuidwending. Meerdere marktpartijen hebben capaciteit gereserveerd in de eerste zoutcaverne, waarbij de vraag naar beschikbare opslagcapaciteit ruimschoots overboden is.

Meerdere marktpartijen hebben tijdens het Open Season van HyStock, een dochteronderneming van Gasunie, capaciteit gereserveerd in de eerste zoutcaverne voor grootschalige waterstofopslag bij het Groningse Zuidwending. Daarmee is de aangeboden opslagcapaciteit van 216 GWH ruimschoots overboden. Een veiling zal de beschikbare capaciteit eerlijk en transparant toewijzen aan deze marktpartijen.

De eerste waterstofcaverne in Zuidwending (nabij Veendam) zal naar verwachting in 2028 in gebruik worden genomen. In totaal komen er vier cavernes en de andere drie cavernes zullen na 2030 worden gerealiseerd. Naar verwachting zal de vraag naar grootschalige opslag van waterstof de komende jaren toenemen als buffer om de uiteenlopende vraag en aanbod van hernieuwbare energie te overbruggen.


bron: HyStock

Categorieën: Waterstof opslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *