In de Verenigde Staten is RWE Clean Energy onlangs gestart met het testen van nikkel waterstof accu’s van EnerVenue. Deze startup heeft deze accu vorig jaar september op de markt gebracht.
De techniek achter nikkel waterstof (NiH2) accus stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw. In die tijd werden deze accus al gebruikt in de ruimtevaart voor satellieten en ruimtevaartuigen. Ook het Internationale ruimtestation ISS en de Mars Odyssey maken gebruik van dit soort accus.
Lange levensduur
Het grote voordeel van deze accu’s is dat ze een zeer lange levensduur hebben (meer dan 15 jaar). Ze kunnen tot wel 30.000 laadcycli aan En dit met with 85% energie efficiency en 100% faradaic efficiency. Bovendien bevatten deze accu’s geen schaarse metalen en zijn ze zeer goed te recyclen.
Nikkel en waterstof
De cel werkt met nikkel en waterstof. Het waterstofgas zit in in cilinders onder een druk van ca 85 bar. Als elektrolyt wordt gebruik gemaakt van kaliumhydroxide (KOH). Al;s de accu ontlaad, dan ontstaat in de cilinder water en nikkel hydroxide. Hierdoor zakt de druk in de cilinder tot uiteindelijk atmosferische druk (1 bar). Bij het opladen van de accu vindt en het omgekeerde proces plaats.
Pilotproject
In een pilotproject op hun testfaciliteit in Milwaukee, gaat RWE deze accu’s testen. RWE wil hun cycleflexibiliteit, laad-/ontlaadkarakteristieken, duur, temperatuurprestaties en efficiëntie valideren. Wanneer de accus de beloftes van de leverancier kunnen waarmaken, dan biedt dit interessante mogelijkheden voor energieopslag op grid niveau die belooft veiliger, flexibeler en duurzamer te zijn. En alhoewel nog niet beschikbaar, werkt EnerVenue ook al aan een variant voor thuisgebruik.
0 reacties