Het kernwinkelgebied van Assen mag vanaf 2025 alleen nog worden bevoorraad door emissievrije bestel- en vrachtwagens. De wagens worden aangedreven door schone brandstoffen, zoals waterstof en elektriciteit.

Het college van Assen streeft ernaar dat de bevoorrading van het kernwinkelgebied uiterlijk in 2025 uitsluitend emissieloos zal zijn. Het voetgangersgebied zal aangewezen worden als Zero-emissie zone. Dit is een helder afgebakend, en handhaafbaar gebied. In dat gebied rijden straks alleen nog CO2 neutrale voertuigen op waterstof en elektriciteit.

De transitie naar een Zero-emissie zone gaat in drie fases. In de eerste fase t/m 2022 blijven de huidige venstertijden in stand en wordt er strenger gehandhaafd op overtreders van venstertijden. Dit gebeurt via camerahandhaving met elektronische kentekenregistratie. In de tweede fase tot 2025 worden de venstertijden beperkt voor bevoorrading die niet zero-emissie is. Hierdoor stimuleert de gemeente de markt om met schone bevoorrading aan de slag te gaan. In de derde fase vanaf 2025 is de binnenstad alleen nog maar toegankelijk voor schoon vervoer.

In eerste instantie ligt de focus op binnenstadsdistributie (bestel- en vrachtvervoer). Echter liggen er koppelkansen om naast logistiek verkeer ook ander verkeer dat niet zero-emssie is te weren uit de binnenstad. Hierbij is te denken aan taxi’s, personenauto’s en OV. Om de scope van het project behapbaar te houden en de voortgang te garanderen geldt de Zero-emissie zone eerst alleen voor logistiek vervoer. Logistiek kan dan eventueel als koploper dienen voor eventueel andere doelgroepen na 2025.


Bron: Gemeente Assen
Foto: Niels Elgaard Larsen

Categorieën: Transport

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: