Het Spaanse bedrijf Hysun produceert waterstof zonder verdere uitstoot, tegen lage kosten en zonder ook maar één kWh elektriciteit te verbruiken. En men heeft zelfs een zéér interessante prijsdoelstelling: één euro voor een kilogram vanaf 2030. Maar hoe reëel is dit?
Het aantal kleuren waterstof, en daarmee de diverse productiemethodes, overstijgt inmiddels ruim het aantal kleuren van de regenboog. En toch blijven onderzoekers en bedrijven op zoek naar de heilige graal van de waterstofproductie: zonder uitstoot, zonder schaarse groene stroom en liefst tegen een lage kostprijs. Wat dat betreft klinkt de vinding van Hysun veelbelovend.
Niet nieuw
Waterstof produceren op een emissieloze manier, met alleen water en een membraan (dus ook geen groene elektriciteit) klink al bijna te goed om waar te zijn. toch is dit geen nieuwe technologie. Al eerder berichtten we over een soortgelijk onderzoek aan de universiteit van Michigan. Ook daar gebruiken ze alleen water, zonlicht en een membraan. De efficiency ligt daar echter op slechts 9%.
Hysun (een joint venture tussen Nanogap en Tewer Engineering) beweert dat ze met hun techniek een efficiency van 40% kunnen behalen. En dat is een enorme stap voorwaarts. En hiermee stellen ze dus dat de kostprijs omlaag kan naar slechts 1 euro/kg duurzaam geproduceerde waterstof.
Thermolyse
Met behulp van nieuwe foto-thermokatalytische materialen die worden gecombineerd met zonneconcentrators, heeft Hysun een soort reactor gemaakt waarmee waterstof wordt gemaakt door thermolyse van water – dus de chemische afbraak van water (H2O) moleculen naar waterstofgas (H2) en zuurstofgas (O2).
100.000 ton per jaar
Tegen 2030 is Hysun van plan om 35 van dergelijke fabrieken te installeren die meer dan 100.000 ton waterstof per jaar kunnen produceren. Dit is vergelijkbaar met de opbrengst van een 1 GW elektrolyser. We zijn benieuwd of deze technologie inderdaad gaat doorbreken, het zou een fantastische ontwikkeling zijn.
0 reacties