Als het aan het Schotse SGN ligt, krijgt het dorp Levenmouth de primeur: het eerst aangelegde waterstof gas netwerk ter wereld. Het netwerk zal gebruikt worden om 300 huishoudens van waterstof gas te voorzien om CO2-vrij te verwarmen èn te koken.

Groene waterstof

Het is niet voor niets dat Levenmouth de primeur krijgt. Het ligt in de buurt van een bestaand 7MW windpark, zodat groene waterstof geproduceerd kan worden. Bovendien is er al een 9Ha gebied aangewezen door Scotttisch Enterprise om de fabricage en opslag van de waterstof te laten plaatsvinden. Hierbij zal waterstof worden geproduceerd dat geschikt is om te verbranden. Het gas zal in eerste instantie niet de extreme puurheid hebben zodat het ook gebruikt kan worden voor brandstofcellen. Maar voor de toekomst wordt deze stap niet uitgesloten door SGN.

Vrije keus voor de bewoners

Het project richt zich op het aanleggen van een nieuwe waterstof infrastructuur, naast het bestaande aardgas netwerk. Hierdoor krijgen de afnemers de keus of ze waterstof willen gaan afnemen, of dat ze aardgas blijven gebruiken. Het is dus, in tegenstelling tot andere projecten, een vrije keuze van de bewoners zelf.

Om de mensen een afgewogen keus te laten maken, zal SGN een demonstratie lokatie openen, waar het verschil kan worden ervaren tussen het gebruik van waterstof en aardgas voor verwarming en koken. En hiermee wil SGN ook ervaring opdoen rond de keuze afwegingen die huishouden maken bij de overstap van aardgas naar waterstofgas.

Doelstellingen

In eerste instantie zullen maximaal 300 huishoudens kunnen worden aangesloten, in een volgende fase is het de bedoeling dat verder wordt opgeschaald naar 1000 huishoudens. Het lange termijn doel is om rond 2045 alle huishouden van waterstof gas te kunnen voorzien. Op deze manier wordt de 0-emmissie doelstelling tegen 2050 van de Britse overheid ruim gehaald.

Wanneer alles volgens plan verloopt, zal de aanleg van het waterstof gasnetwerk uiterlijk begin 2021 starten. Later dat jaar zullen de klanten worden uitgenodigd om deel te nemen aan het project. Vanaf 2022 zal dan een 5 jaarse pilot starten waarin de deelnemers daadwerkelijk op waterstof kunnen gaan koken en verwarmen.


Bron: SGN
Foto en video © SGN

Categorieën: Gebouwde omgeving

1 reactie

Adrianus vlasveld · 28 mei 2020 op 20:01

Ik heb nu zelf de meer prof spullen binnen en gaan nu ook aan de slag.
Ik heb zelf landelijke erkende gas techniek in Nederland gedaan.
Want stadsgas bevatte 5O% waterstof dus wat is het probleem eigenlijk.

Op mijn internet site meer info met de spullen die ik nu binnen heb,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: