Shell Deutschland heeft besloten om een 100-megawatt PEM waterstofelektrolyser te gaan bouwen. Met behulp van groene elektriciteit zal de REFHYNE II naar verwachting tot 44 ton aan groene waterstof per dag produceren. De elektrolyser zal in 2027 in bedrijf worden genomen.
De waterstoffabriek zal gebouwd gaan worden in het Shell Energy and Chemicals Park Rheinland in Duitsland. De groene waterstof van REFHYNE II zal worden gebruikt in het Shell Energy and Chemicals Park om energieproducten te produceren, zoals (bio)brandstoffen met een lagere koolstofintensiteit. Het gebruik van deze waterstof in Shell Rheinland zal helpen om Scope 1 en 2 emissies in de faciliteit verder te verminderen. Op de langere termijn zou hernieuwbare waterstof van REFHYNE II ook kunnen worden geleverd om de industriële emissies in de regio te helpen verlagen. Dit is echter ook afhankelijk van hoe de vraag van klanten evolueert.
“Investeren in REFHYNE II is een zichtbare demonstratie van onze toewijding aan de waterstofeconomie, die een belangrijke rol zal spelen bij het helpen koolstofvrij maken van Shell’s activiteiten en klantproducten”
Huibert Vigeveno, Downstream, Renewables and Energy Solutions Director

Ervaring
Het project zal profiteren van de ervaring die Shell en haar projectpartners, ITM en Linde, hebben met het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van andere hernieuwbare waterstofprojecten in Europa. REFHYNE II volgt op het succes van de 10 MW PEM-elektrolyser REFHYNE I, die in 2021 werd opgestart en dezelfde technologie gebruikt. Sinds 2021 zijn de voorbereidingen gaande om de gedetailleerde technische plannen voor REFHYNE II op te leveren, de grondwerkzaamheden ter plaatse te voltooien en verbinding te maken met bestaande infrastructuur.
Rotterdam
Ook in de Rotterdamse haven doet Shell de nodige ervaring op met de bouw van een groene waterstoffabriek. Daar wordt de Holland Hydrogen I gebouwd. Deze fabriek krijgt een capaciteit van 200MW, en wordt hiermee de grootste van Europa. Naar verwachting zal deze ultimo 2025 in gebruik kunnen worden genomen.
Bron : Shell / Afbeelding : Ingérop Deutschland GmbH/Codema
1 reactie
Martin Buil · 29 juli 2024 op 11:50
In het artikel wordt gesproken over de inzet van duurzaam opgewekte stroom. Maar zolang er geen overschot is aan opgewekte duurzame stroom, staat daar nog steeds een fossiel gestookte centrale stroom te leveren. Hiermee draait het extra verbruik voor de elektrolyse van water nog steeds op fossiele brandstof, omdat het een extra verbruiker is. De elektrolyse zou daarmee alleen kunnen draaien als er GEEN fossiele centrale meer draait, willen we spreken van duurzame groene energie. Daarnaast moet een installatie van 100MW en meer altijd draaien wil deze rendabel zijn. Dit houdt in dat op een donkere en windstille dag de installatie nog steeds vol zal leveren. Hiermee vervalt de term duurzaam opgewekte energie volledig. Beter is het om deze techniek toe te passen waar netcongestie optreed. Nu schakelen duurzame installatie uit omdat de stroom niet geleverd kan worden aan het openbare net. Door op die punten kleine installaties te plaatsen, kunnen deze een netcongestie oplossen en spreken we van echte 100% duurzame oplossingen.
Daarnaast geldt dat het Rijk (de burger) een mega grote subsidie gaat leveren aan deze installatie. Een 100MW afname betaald nagenoeg geen energie belasting (€0,00188 / kWh) ten opzichte van de burger (€0,1088). Hiermee zou je kunnen zeggen dat het niets met duurzaam te maken heeft.