Shell heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw van Holland Hydrogen I, de grootste groene waterstoffabriek van Europa. De 200 MW elektrolyser wordt gebouwd op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en produceert 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag.

Op het nu nog braakliggend stuk grond op de Tweede Maasvlakte in het Rotterdamse havengebied start Shell met de bouw van de groene waterstoffabriek, Holland Hydrogen I. Het gaat om de grootste elektrolyser in Europa tot nu toe. De installatie heeft een capaciteit van 200 megawatt. Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers levert de alkalische elektrolysemodules. De installatie zal bestaan uit 10 modules van ieder 20 megawatt. Met 150 partijen werkt Shell aan de bouw van de waterstoffabriek die in 2025 gereed moet zijn.

De groene stroom voor de fabriek is afkomstig van het offshore windpark Hollandse Kust Noord. De groene waterstof zal in eerste instantie gebruikt worden voor de vergroening van het productieproces in de raffinaderij in Pernis. Het zal daar een deel (ongeveer 20.000 ton) van het grijze waterstofgebruik vervangen.

“Holland Hydrogen I laat zien hoe nieuwe energieoplossingen kunnen samenwerken om te voldoen aan de maatschappelijke behoefte aan schonere energie. Het is ook een ander voorbeeld van Shells eigen inspanningen en toewijding om tegen 2050 een netto-emissievrij bedrijf te zijn”.

Anna Mascolo, Executive Vice President Emerging Energy Solutions bij Shell

Bron: Shell


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *