Deze week heeft Shell al haar 7 waterstof tankstations voor personenauto’s in Californië gesloten. Zowel de geringe omzet als problemen met de bevoorrading leidden tot dit besluit. De 3 waterstof tankstations voor vrachtwagens blijven wel geopend.
Naast deze sluiting heeft Shell ook aangekondigd dat de plannen voor de bouw van 48 nieuwe waterstoftankstations in Californië voor personenauto’s voorlopig ook van de baan zijn. Hiermee verschuift voor Shell de focus van waterstof naar alleen zwaar verkeer zoals vrachtwagens en zet ze voor personenwagens volledig in op elektrisch laden.
Meest duurzame staat
Californië staat bekend als een van de meest ‘duurzame’ staten in de VS. Drijvende kracht achter dit alles is de California Renewable Energy Commission. Deze commissie speelt een cruciale rol in de vergroening door programma’s te ontwikkelen en verplicht te stellen die hernieuwbare energie gebruiken. Daarnaast stelt ze ook stimuleringsmaatregelen in voor de installatie van energietechnologie, subsidies op het gebied van hernieuwbare energie, en door ervoor te zorgen dat de inspanningen alle Californiërs ten goede komen.
Minimaal marktaandeel en hoge brandstofprijs
Ondanks alle inspanning van de Energy Commision, rijden er in Californië slechts 3.500 waterstofauto’s rond, 6x zoveel als in Nederland. Maar met 350.000 EV’s was het marktaandeel van waterstofauto’s slechts zeer beperkt. En met een waterstofprijs van ca 35 USD per kilo prijst waterstof zichzelf bovendien behoorlijk de markt uit. Ter vergelijk: 1 liter benzine kost daar minder dan 1 euro / liter.
Wel voor zwaar transport
Shell blijft inzetten op waterstof voor zwaar transport zoals vrachtwagens. Hiervoor zijn de huidige EV alternatieven nog onvoldoende en is ook de (snel)laad infrastructuur nog niet geschikt. Huidige zware EV vrachtwagens, zoals die van Volvo hebben weliswaar een actieradius van ca 300 km, maar moet daarna ca 2,5 uur aan een reguliere (personenauto) snellader. Vrachtwagen snelladers zouden het verschil kunnen maken, maar een snellader van 1MW vraagt een behoorlijke verzwaring van de huidig snellaad infrastructuur en het electriciteitsnet.
Foto © Toyota
0 reacties