Het HYFLEXPOWER-project heeft op het fabrieksterrein van Smurfit Kappa, wereldleider in papieren verpakkingen, in Saillat-sur-Vienne (Frankrijk) een volledig waterstofsysteem in gebruik genomen. Het project bestaat uit het produceren, opslaan en gebruiken van de 100 procent hernieuwbare waterstof. De waterstof wordt gebruikt om een Siemens Energy SGT-400 industriële gasturbine aan te drijven.

In 2021 werd gestart met de bouw van de industriële gasturbine. De turbine kon in 2022 starten met een eerste reeks tests. In deze fase werd er gewerkt met een mengsel van aardgas met 30 procent waterstof. Afgelopen week heeft de power-to-hydrogen-to-power demonstrator bewezen dat state-of-the-art turbines met droge lage-emissietechnologie kunnen worden gevoed met maximaal 100% waterstof, evenals met aardgas en eventuele mengsels daartussenin.

De benodigde waterstof wordt ter plaatse geproduceerd door een 1MW elektrolyser en vervolgens opgeslagen in een tank van bijna een ton. Een Siemens Energy SGT-400 industriële gasturbine wordt vervolgens aangedreven met de lokale waterstof.

“De kennis en ervaring die we hebben opgedaan met het HYFLEXPOWER-project waarbij we de 1e gasturbine hebben geïnstalleerd om op 100 procent waterstof te draaien, zal ons helpen om onze volledige gasturbinevloot verder te ontwikkelen voor een toekomst op basis van waterstof. De interactie tussen elektrolyse, opslag en waterstofconversie op één locatie is op indrukwekkende wijze aangetoond en nu is het een kwestie van het opschalen van de resultaten”.

Karim Amin, lid van de Raad van Bestuur van Siemens Energy

Het HYFLEXPOWER-project toont aan dat waterstof kan worden gebruikt als een flexibel energieopslagmedium en dat het ook mogelijk is om een bestaande gasgestookte elektriciteitsturbine om te bouwen naar hernieuwbare waterstof. Het is een echte aanjager voor het versnellen van de decarbonisatie van de meest energie-intensieve industrieën.


Bron: Siemens Energy

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *