Papier en karton producent Smurfit Kappa krijgt de eerste waterstof gasturbine ter wereld die ook daadwerkelijk in het productieproces gebruikt gaat worden.

Het project Hyflexpower zal plaatsvinden bij een Franse lokatie van het internationaal opererende bedrijf: Saillat Mill in het Noordoosten van Bordeaux.

Papierproductie is een energie intensief proces waar veel warmte voor nodig is. De gasturbines van de fabriek draaien nu op aardgas. Voor het project zal een gasturbine op waterstof gaan werken. Door gebruik te maken van groene waterstof als brandstof, komt er geen CO2 meer vrij bij het gebruik van de gasturbine.

Groene energie opslag

Naast het gebruik van de waterstof gasturbine, heeft het Hyflexpower project ook als doel om aan te tonen dat waterstof gebruikt kan worden om energie op te slaan. Wanneer het aanbod van groene stroom hoger is dan de vraag, zal deze omgezet worden in waterstof. Op momenten van schaarste aan groene stroom, kan de waterstof vervolgens weer worden omgezet in groene stroom en aan het stroomnet worden toegevoegd.

2022

Met het project is zo’n € 15,2 mln euro gemoeid. Tweederde van dit bedrag wordt betaald vanuit het Horizons 2020 programma van de Europese Unie. De rest wordt opgebracht door de participerende bedrijven. Naast Smurfit Kappa zijn dit Engie Solutions, Siemens Gas and Power, Centrax, ARTTIC, German Aerospace Center (DLR). Er sluiten ook vier universiteiten aan: Athene, Lund (Zweden) Duisburg-Essen en UCL uit Londen.

De bouw start in 2021 en de gasturbine zal naar verwachting in 2022 in gebruik worden genomen.


bron: Smurfit Kappa
foto © Smurfit Kappa Media Resources

Categorieën: Industie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: