Op 14 september 2022 onthulde Solaris zijn Urbino 18 waterstofbus. Afhankelijk van de configuratie kan de 18 meter lange bus tot 138 passagiers vervoeren.

De Urbino 18 waterstofbus is de grote broer van de Urbino 12 waterstofbus en het tweede emissievrije vervoersaanbod van Solaris. Net als bij de kortere versie is de belangrijkste energiebron in dit voertuig waterstof. Met dit 18 meter lange model speelt de fabrikant in op de groeiende markt voor dit type voertuigen.

Het hart van de Urbino 18 waterstofbus is een geavanceerde 100 kW brandstofcel. Op het dak zijn lichte composiet waterstoftanks aangebracht met een totale capaciteit van 51,2 kg waterstof. De waterstof wordt door de brandstofcel omgezet in elektriciteit voor de aandrijflijn. Voor het accelereren en als opslag voor teruggewonnen energie is er een 60 kWh accu aanwezig als hulpstroombron.

Dankzij de toegepaste waterstoftechnologie en een groter aantal nieuwe, lichte waterstoftanks zal de gloednieuwe bus uitstekend presteren op langere trajecten. Het zal in staat zijn om ongeveer 350 km af te leggen op een volle tank. In 20 minuten is de bus weer volledig vol te tanken.

De eerste levering van het 18 meter lange voertuig zal in het tweede kwartaal van 2023 mogelijk zijn. Klanten krijgen de mogelijkheid om de bus aan te passen aan hun individuele voorkeuren. 


Bron: Solaris

Categorieën: Bussen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: