Solhyd ontwikkelt waterstofpanelen dat schoon waterstofgas produceert uit zonlicht en omgevingsvocht. Hiermee vormt het mogelijk een alternatieve bron van groene energie voor gebouwen over de hele wereld. De panelen lijken sterk op klassieke zonnepanelen, maar in plaats van een elektriciteitskabel komt er een leiding met waterstofgas uit. En hiermee is deze uitvinding veel belovend als alternatief voor waterstofproductie uit bijvoorbeeld (groen) aardgas.

Duurzaam alternatief

De huidige methoden om waterstof te produceren zijn doorgaans zeer energie-intensief, vereisen enorme faciliteiten en gaan vaak gepaard met het gebruik van edele metalen. Johan Martens van de KU Leuven en zijn twee afstudeerstudenten, Tom Bosserez en Jan Rongé, hebben deze hindernissen overwonnen en het eerste zonnepaneel ontwikkeld dat schone waterstofbrandstof uit de lucht kan halen.

Uit goedkope en overvloedige materialen

De onderzoekers creëerden materialen om ‘s nachts de vochtigheid van de omgeving te absorberen en overdag chemische reacties te veroorzaken, wanneer zonlicht de watermoleculen raakt en ze splitst in zuurstof- en waterstofgassen. In tegenstelling tot eerdere laboratoriumpogingen om water te splitsen met behulp van zonlicht, vereist de uitvinding geen externe toevoer van zuiver water en is deze volledig samengesteld uit goedkope en overvloedige materialen. Volgens de uitvinders zouden twintig panelen voldoende warmte en elektriciteit leveren voor een modern gebouw om een ​​typisch Belgische winter door te komen. Door het ontwerp aan te passen, kunnen de panelen worden aangepast aan specifieke klimatologische omstandigheden, zoals in drogere gebieden in Afrika of op daken met weinig blootstelling aan de zon in Scandinavische landen.

Groeiende markt voor groene innovatie

Martens werkt sinds 2013 samen met Bosserez en Rongé aan het waterstofpaneel op zonne-energie en testen momenteel hun technologie in de praktijk. Het trio is van plan om later dit jaar een spin-off bedrijf op te richten, zodat ze kunnen profiteren van de groene waterstofmarkt die naar verwachting binnen de komende vijf jaar zal groeien tot meer dan 3 miljard euro.

European Inventor Award

Elk jaar reikt het European Patent Office (EPO) een prijs uit aan de meest veelbelovende uitvinders. De prijs geeft erkenning aan enkele van de vele mensen die innovatie vooruit drijven, en hoopt anderen te inspireren om hun ideeën uit te werken en zo de levens van mensen te verbeteren. Johan Martens, Tom Bosserez en Jan Rongé van het Solhyd team zijn dit jaar genomineerd in de categorie Research.

De Popular Prize wordt bepaald door mensen die stemmen voor hun favoriete uitvinding. Je kan Solhyd steunen door op ze te stemmen. Dit kan je eenvoudig doen deze link te volgen:

solhyd.org/vote

Je kan 1x per dag stemmen, elke dag tot en met 21 juni.


Afbeelding en video: © European Patent Office

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: