Vandaag is de Boeing CST-100 Starliner dan eindelijk succesvol gelanceerd. Voor de lancering is gebruik gemaakt van een Atlas draagraket die vloeibare waterstof als brandstof gebruikt.

De Starliner is een herbruikbaar ruimteschip dat in december 2019 zijn eerste testvlucht maakte. Vandaag is de capsule voor het eerst als bemande vlucht gelanceerd. De reis gaat naar het ruimtestation ISS onder NASA’s Commercial Crew-Contract.

Bij deze lancering zijn 2 ervaren astronauten aan boord: twee ervaren astronauten geselecteerd: Sunita Williams en Barry Wilmore. De Starliner biedt normaliter plaats aan vier en maximaal vijf astronauten en moet maximaal 210 dagen aan het ISS gekoppeld kunnen blijven.

Atlas draagraket

De Starliner is geschikt om op diverse draagrakketten gelanceerd te worden, zoals de  Delta IV, Atlas V, Falcon 9 en de in ontwikkeling zijnde Vulcan. Bij deze lancering is de keus gevallen op de 20 jaar oude Atlas V van United Launch Alliance (waarin Boeing een belang van 50% heeft). Wanneer de Vulcan (die in 2024 zijn eerste vlucht maakte) zich als opvolger voldoende heeft bewezen zal deze mogelijk die rol overnemen. 

Hydrolox

De Atlas raket gebruikt waterstof als raketbrandstof. Of specifieker gebruikt de raker Hydrolox. Dit is een combinatie van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof, wat iets meer waterstof is dan zuurstof in een typisch mengsel om de temperatuur in de verbrandingskamer lager te houden. Hydrolox wordt beschouwd als de meest efficiënte raketstuwstofcombinatie, met een gemiddelde specifieke impuls van ongeveer 450 seconden. De gemiddelde specifieke impuls is in feite hoeveel energie de brandstof heeft per eenheid drijfgas. Ter vergelijking: kerolox-motoren gebruiken Rocket Propellant 1 (RP-1), een vorm van kerosine, en vloeibare zuurstof. Ze hebben een gemiddelde specifieke impuls rond de 350 seconden.

De Atlas draagraket is overigens niet de enige raket die gebruik maakt van Hydrolox. Ook de Merlin 1D op de Falcon 9 van SpaceX en de toekomstige Vulcan draagraket maken gebruik van dit mengsel van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof.


Foto: Boeing Space

Categorieën: Ruimtevaart

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *