Energiebedrijf Uniper en Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken de mogelijkheden voor grootschalige productie van groene waterstof op de Maasvlakte. De haalbaarheidsstudie wordt deze zomer afgerond.

Na de recente succesvolle pre-kwalificatie voor het EU IPCEI-programma (Important Projects of Common European Interest) worden in de komende maanden het conceptuele ontwerp en de technische dimensies van de waterstoffabriek uitgewerkt. De bedrijven hebben de ambitie om in 2025 een groene waterstoffabriek met een capaciteit van 100 MW op het terrein van Uniper te realiseren en die capaciteit uiteindelijk uit te breiden tot 500 MW. De hernieuwbare energie voor het splitsen van water in waterstof en zuurstof komt van offshore windparken.

In het onderzoek wordt ook gekeken naar de afzetmogelijkheden voor de duurzame waterstof, zowel in het Rotterdamse havengebied als ook in Duitsland. Op termijn wordt levering aan grote industriële complexen in Noordrijn-Westfalen mogelijk via pijpleidingen. Tot slot kijkt het projectteam ook naar de mogelijkheden voor import, opslag en export op de Maasvlakte en worden de volgende stappen van het project gedefinieerd.

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “De productie van groene waterstof op de Uniper locatie past heel goed in de strategie van het Havenbedrijf om de industrie te verduurzamen. Groene waterstof is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld aardgas om hoge temperaturen te bereiken. Daarnaast is het een belangrijke duurzame grondstof voor de chemische industrie.”

In de haven lopen er nog meer onderzoeken naar inzetbaarheid van waterstof. Zo zijn er onder andere onderzoeken naar grootschalige productie van blauwe waterstof (H-vision) en waterstof binnenvaartschepen voor transportcorridor Rotterdam en Genua (RH2INE).


Bron: Port of Rotterdam

Categorieën: Energiecentrale

1 reactie

Paul Oldenzeel · 15 februari 2021 op 19:06

Ik vind het opvallend dat in dit soort lovenswaardige initiatieven weinig aandacht is voor innovaties in de inmiddels oeroude technologie van waterstof elektrolyse. Bekend is dat de conversie van groene elektriciteit van windmolen- en zonneparken via elektrolyse in waterstof een relatief slecht rendement kent van tussen 50% en 75%. Als je daarna de geproduceerde waterstof ook nog gebruikt in een brandstofcel om weer elektriciteit mee te produceren verlies je nog eens tientallen procenten. Volgens mij kan dat inmiddels veel beter maar daar horen we niets over. Hoe kan dat als we praten over zeer grote investeringen? Neemt iedereen dan gewoon aan dat dat zo is en niet anders kan? Elektrolyse is inmiddels 189 oud en er zijn wel wat ontwikkelingen geweest, maar die leveren marginale verbeteringen. Grote sprongen zijn denkbaar maar dan moet daarin gericht worden geïnvesteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: