In Lochem (Gld) is de bouw gestart van de invoedinstallatie waarmee later dit jaar waterstof via het bestaande aardgasnet naar 10 woningen wordt getransporteerd. Met een proefproject wil netwerkbedrijf Alliander onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor het verwarmen van monumentale panden.

LochemEnergie, de lokale energiecoöperatie, verdiepte zich ruim drie jaar geleden al in de mogelijkheden voor verwarmen van woningen met waterstof. Een tiental bewoners in de wijk Berkeloord waren gelijk enthousiast. Samen met Alliander is het unieke project opgestart om 10 oudere en monumentale panden in Lochem te verwarmen met waterstofketels. De waterstof zal via de bestaande aardgasleidingen stromen.

Om de proef met waterstof in Lochem mogelijk te maken, worden inmiddels verschillende voorbereidingen getroffen. Zo zijn onlangs extra leidingen aangelegd om de woningen die niet mee doen met de proef van aardgas te kunnen blijven voorzien.

De woningen die meedoen aan de proef ontvangen straks waterstof vanuit een distributiepunt aan de Stijgoord in Lochem. Deze week is daar begonnen met de bouw van de opslag-, reduceer- en odorisatie-installatie. In deze zogenaamde invoedinstallatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt deze voorzien van een geurstof omdat waterstof van nature geurloos is. Westfalen Gassen Nederland BV bouwt en beheert de installatie. Zij zullen vanaf komend najaar ook de waterstof voor deze pilot leveren.

“In deze pilot willen we meer kennis opdoen over het odoriseren van waterstof voor het verwarmen van woningen in een praktijksituatie.”

Tony Moes, Manager Sales en Marketing bij Westfalen Gassen Nederland BV

In oktober moet de bouw van de invoedinstallatie gereed zijn. Daarna wordt het waterstofnetwerk in Lochem in gebruik genomen nadat bij de pilotdeelnemende woningen eerst de bestaande cv ketel is vervangen door een ketel die geschikt is voor waterstof.


Bron: Alliander

Categorieën: Gebouwde omgeving

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: