Bijna 800 miljoen euro subsidie krijgen 7 Nederlandse projecten die gericht zijn op de verduurzaming van de industrie met waterstof. Als de projecten volgens planning doorgaan, zorgen deze samen voor een vermogen van 1.150 megawatt aan elektrolyse om waterstof te maken. Dat is ruim een kwart van het doel voor 2030 uit het Klimaatakkoord.

De subsidie voor de 7 projecten komt uit de subsidieregeling Important Project of Common European Interest (IPCEI) Waterstof: Waterstofproductie door elektrolyse. Deze subsidie is bedoeld voor belangrijke projecten op het gebied van hernieuwbare waterstof. De installaties uit de projecten hebben tussen de 100 en 250 megawatt vermogen. De ‘hernieuwbare’ waterstof uit de elektrolysers zal gebruikt worden voor verschillende industrieën. Bijvoorbeeld voor de verduurzaming van staalproductie, voor gebruik in raffinaderijen, of voor de productie van kunstmest.

Impactvolle waterstofprojecten

De bedrijven die zich hadden aangemeld voor de financiële steun zijn afgelopen maanden uitvoerig door RVO beoordeeld. Zeven projecten zijn goedgekeurd en ontvangen samen 783,5 miljoen euro subsidie. Het betreft de volgende projecten:

  • Holland Hydrogen 1 – Groene waterstoffabriek op Tweede Maasvlakte
  • H2ermes – Groene waterstof voor Metropoolregio Amsterdam
  • Elygator en Curthyl – Elektrolyse met elektriciteit van windparken
  • H2-Fifty – o.a. Rotterdamse raffinaderij van BP koolstofvrij maken
  • Haddock – Productie groene ammoniak
  • HyNetherlands – Productie groene methanol

Bron: Rijksoverheid

Categorieën: Subsidie

1 reactie

herman de boever- · 3 januari 2023 op 17:51

Waarom moet dit altijd gepaard gaan met subsidie’s van Europa,waarom hebben wij als europeaan geen recht onze centen te plaatsen die iets meer dan in de bank of beurs opbrengen ,onder de naam van Crownfounding of others en dan wat opvolging door wijze pietneuzen en geen funktionarissen,onder en andere direkteurs en paneelzitters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: