Het kabinet trekt komend jaar fors meer geld uit voor uitstootvrije machines in de bouw. Er is € 60 miljoen subsidie voor bouwbedrijven om over te stappen op zulke machines, zoals elektrische hijskranen en graafmachines op waterstof. Dergelijk bouwmaterieel stoot geen uitlaatgassen uit, en dus ook geen stikstof. Ook voor ondernemers die een vrachtwagen zonder uitlaatgassen willen rijden, komen meer subsidiemogelijkheden.

Oplossingen tegen stikstof

De uitspraak van de Raad van State over Porthos heeft de noodzaak om duurzamer te bouwen extra onderstreept. De sector wil, en het kabinet ook. Daarom kunnen bouwers subsidie krijgen bij de aanschaf van een schone bouwmachine, of voor de ombouw van een vervuilende bouwmachine naar een schone. Ook voor het plaatsen van katalysatoren, waarmee veel vuile stoffen opgevangen worden zodat ze niet in de lucht terechtkomen, zijn subsidiemogelijkheden.

Ook BAM schakelt over op waterstof.

“De subsidie is nodig omdat bouwmaterieel op waterstof of batterijen vaak veel duurder is dan materieel dat op diesel draait. Bouwers kunnen met de subsidie tot maximaal 40% van het prijsverschil met diesel vergoed krijgen. Voor kleinere ondernemers ligt dat percentage hoger dan voor grotere ondernemers, om zo ook het MKB te helpen bij de overstap. Voor de bouw heeft stikstofvrij materieel de toekomst om te kunnen blijven bouwen. Immer, als je geen stikstofruimte gebruikt, hoef je die ook niet te zoeken.”

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)
Subsidiepot is beperkt

Vorig jaar was er overigens ook subsidie beschikbaar voor de verduurzaming van bouwmaterieel. Deze subsidiepot was binnen 1 dag leeg. Daarom dat de staatssecretaris heeft besloten om het totaal beschikbare bedrag te verzes(!)voudigen. Maar of dit voldoen zal zijn, is zeer te vraag. vanuit de bouwsector is een grote behoefte naar financiële ondersteuning om hun materieel te verduurzamen.

Ook steuntje in de rug bij aanschaf vrachtwagen

Ook bij de aanschaf van een uitstootvrije vrachtwagen kunnen ondernemers een steuntje in de rug krijgen. In 2023 is daar in totaal € 30 miljoen voor beschikbaar, zo is vandaag bekend geworden. Dat is € 5 miljoen meer dan vorig jaar.

Categorieën: Subsidie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *