In de cementoven van de Ribblesdale-fabriek van Hanson is met succes een brandstofmix met waterstof en biobrandstoffen ingezet. Dit is de eerste koolstofarme beton in het Verenigd Koninkrijk.

Het demonstratieproject toont de weg aan om af te stappen van fossiele brandstoffen in de productie van cement en beton. In het project is gebruik gemaakt van een mix van 100 procent netto-nulbrandstoffen. De mix bestond uit waterstof, vlees- en beendermeel en glycerine. Dat laatste is een bijproducten uit respectievelijk de destructie- en biodieselindustrie. Het project is mogelijk gemaakt door financiering door het Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) via de Mineral Products Association (MPA).

Tijdens de demonstratie werd het aandeel duurzame brandstoffen in de hoofdbrander van de cementoven geleidelijk verhoogd tot een volledig netto nulmengsel. Als het hele ovensysteem zou overstappen op de duurzame vorm, dan is een besparing van 180.000 ton CO2 per jaar mogelijk. In de proef of concept is gebruik gemaakt van een energiemix van 39% ‘grijze’ waterstof, 12% vlees- en beendermeel en 49% glycerine.

Ook cementproducent CEMEX gebruikt een brandstofmix verrijkt met waterstof in het productieproces. Echter is de brandstofmix nog niet geheel koolstofvrij, maar wordt wel een reductie op CO2 gerealiseerd.


Bron: Mineral Products Association 

Categorieën: Industie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: