De afgelopen weken heeft Gasunie op de locatie Zuidwending met succes op een veilige manier waterstof in de ondergrond ingebracht. Gasunie gaat nu verder met de ontwikkeling van waterstofopslag in zoutcavernes. De eerste opslagfaciliteit moet in 2026 in bedrijf genomen worden.

Eind augustus 2021 is de Gasunie gestart met het demonstratieproject ‘waterstofopslag op de locatie Zuidwending’. Tijdens het project is in een boorgat waterstof ingebracht om onderzoek te kunnen doen. De druk werd daarbij stapsgewijs opgevoerd tot meer dan 200 bar. Ook zijn materialen en onderdelen die nodig zijn voor gasopslag beoordeeld op geschiktheid voor de opslag van waterstof. De lopende fase van werkzaamheden neemt circa vier tot zes weken in beslag.

Ondergrondse waterstofopslag in zoutcavernes is een veilige, efficiënte en betrouwbare manier om grote hoeveelheden energie op te slaan, ook voor langere tijd. De locatie Zuidwending biedt unieke omstandigheden om grootschalige waterstofopslag gereed te hebben voor de beoogde ontwikkeling van de waterstofmarkt.

Wanneer het vervolgtraject eveneens succesvol verloopt, dan volgt volgend jaar naar verwachting een definitief besluit om grootschalige waterstofopslag in zoutcavernes op de locatie Zuidwending te realiseren. De eerste zoutcaverne zou in 2026 volledig operationeel kunnen zijn, met groeimogelijkheden naar vier opslagcavernes in 2030. Daarmee ontstaat een opslagvolume dat past bij de huidige Nederlandse ambitie om in 2030 3 tot 4 GigaWatt groene waterstof uit duurzame elektriciteit te realiseren.


Bron: Gasunie

Categorieën: Waterstof opslag

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *