Studententeam AeroDelft heeft met succes de eerste vlucht van haar prototype vliegtuig uitgevoerd. En voor de eerste keer ooit taxiede het team en onthulde hun bemande full-scale vliegtuig dat in 2025 op vloeibare waterstof moet vliegen.
Het studententeam van AeroDelft, wil met het ‘Project Phoenix’ vloeibare waterstof bewijzen en promoten als alternatief voor conventionele vliegtuigbrandstof. Ze zijn van plan dit doel te bereiken door twee vliegtuigen te ontwikkelen: een geschaalde prototype-drone en een bemand full-scale vliegtuig. Beide vliegtuigen hebben het afgelopen jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Het prototype, een 1:3 schaalmodel van een zeer efficiënt gemotoriseerd zweefvliegtuig, heeft een spanwijdte van 6 meter en weegt 40 kilogram. De gegevens die zijn verzameld van de eerste vlucht op batterijen bevestigen dat de drone in staat is om op vloeibare waterstof te vliegen. Dit betekent dat het vliegtuig kan dienen als basis voor de waterstoftechnologieën die het team ontwikkelt.
Het vliegtuig op ware grootte, bouwt voort op deze technologieën om ‘s werelds eerste bemande vlucht met vloeibare waterstof uit te voeren. Het toestel, oorspronkelijk een vierzitter en omgebouwd tot tweezitter, heeft een maximaal gewicht van 920 kilogram. De komende jaren vliegt het vliegtuig eerst op gasvormige waterstof, voordat het de overstap maakt naar vloeibare waterstof.
“Het AeroDelft-team wijst de weg naar een duurzame luchtvaart. Een visie, lef, toewijding en volledige inzet. Naar mijn mening het goede voorbeeld geven” .
Henri Werij, decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft
Vloeibare waterstof, in combinatie met brandstofcellen, is een kansrijke technologie om de uitstoot in de luchtvaart in 2050 tot nul terug te brengen. De toezegging van het Nationaal Groeifonds van € 383 miljoen voor duurzame luchtvaart (vaartindeluchtvaart.nl), waarvan het grootste deel bestemd is voor vloeibare waterstof, onderstreept het potentieel en de relevantie van het project.
0 reacties