Synkero heeft zich tot doel gesteld een commerciële fabriek te ontwikkelen voor de productie van synthetische duurzame kerosine. Deze zogenoemde “e-fuel” wordt gemaakt met behulp van groene waterstof en CO2. De fabriek komt in de Amsterdamse haven te staan van waaruit nu al een kerosine pijplijn naar Schiphol loopt. 

Groene vliegtuigbrandstof

Voor de productie van duurzame kerosine bestaan verschillende technologieën. Eén van die technologieën is de synthetische route. De grondstof voor deze ‘e-fuel’ is CO2 dat wordt afgevangen vanuit de industrie of direct uit de lucht. De CO2 wordt samen met groene waterstof via een chemisch proces omgezet naar synthetisch kerosine. De groene waterstof wordt geproduceerd uit water en duurzame elektriciteit. Synthetische duurzame kerosine voorkomt controverse als landgebruik en ontbossing, is schaalbaar en wordt gezien als een belangrijke component om de luchtvaart te verduurzamen.

Samenwerkingspartners

Start-up Synkero gaat in samenwerking met de partners Port of Amsterdam, Royal Schiphol Group, SkyNRG, KLM en gemeente Amsterdam zich toeleggen op de realisatie van deze commerciële synthetische duurzame kerosine fabriek in de Amsterdamse haven. Het project zal aansluiting zoeken met duurzame initiatieven in het Noordzeekanaalgebied zoals bijvoorbeeld het H2ermes project.

Succesvolle duurzame proefvlucht

De planning is dat de fabriek in 2027 gereed zal zijn. Synkero ambieert met deze fabriek jaarlijks 50.000 ton duurzame kerosine te produceren. Het zal met een pijplijn uit de Amsterdamse haven getransporteerd worden naar Schiphol. De productie van duurzame vliegtuigbrandstof is van groot belang voor het halen van de klimaatdoelen. Begin dit jaar heeft KLM voor het eerst in de wereld een passagiersvlucht uitgevoerd waarbij het vliegtuig deels op duurzaam geproduceerde synthetische kerosine heeft gevlogen.

“Via luchtvaart zijn mensen, bedrijven en landen wereldwijd met elkaar verbonden. Om dat genoegen door te geven aan volgende generaties, moeten we van de CO2-uitstoot af. Het doel dat wij najagen is een uitstootvrije luchtvaart in 2050. Om dat doel te bereiken, is de ontwikkeling van duurzame luchtvaartbrandstof essentieel. Met de oprichting van Synkero zetten we de volgende stap.”

Dick Benschop, CEO of Royal Schiphol Group

Bron: Synkero

Categorieën: Vliegen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: