Vandaag is de kenmerkende luifel van energiestation Fountain Fuel in Amersfoort geplaatst. Een mijlpaal voor het bedrijf, dat hiermee laat zien dat zero-emissie energie samengaat met duurzaam bouwen.

De luifel van PEFC-gecertificeerd hout en sedum dak is ontworpen door architectenbureau Wiegerinck. Houtbouwbedrijf De Groot Vroomshoop, gespecialiseerd in het bouwen van prefab houten constructies, heeft de luifel gebouwd.

Directeur-bestuurder Fountain Fuel Stephan Bredewold: “Het is fantastisch dat we hier het gedachtengoed van visionairs als Jeremy Rifkin en Floris Alkemade in praktijk kunnen brengen.” Rifkin voorspelde in 2002 al nut en noodzaak van waterstof voor klimaat en geopolitiek. Voormalig Rijksbouwmeester Alkemade benadrukte bij zijn aftreden in 2020 nogmaals de kansen voor houtbouw.

Water als uitgangspunt voor het ontwerp

Water is de basis voor de productie van waterstof, want daaruit wordt door elektrolyse waterstof verkregen. Om dit terug te laten komen in het ontwerp van het tankstation, wordt gebruik gemaakt van 2 symbolen die een link met water hebben: een luifel en een terp. Een luifel beschermt klanten tegen regenwater, en een terp beschermt al eeuwen lang de mens tegen hoog water.

Veel hout in het ontwerp

Over de materiaalkeuze zegt architect Tim Loeters: “Hout is niet alleen duurzaam, het is ook relatief licht en in prefab-delen efficiënt te vervoeren. In het midden van het dak zorgt de opening er voor dat licht naar binnenvalt en waterstof kan ontsnappen naar boven.”

Het architectenbureau heeft Fountain Fuel geholpen om zich innovatief en onderscheidend te presenteren, door een duidelijke, stijlvolle identiteit te creëren. Met de keuze voor deze luifel laat Fountain Fuel zien dat functionaliteit, schoonheid én duurzaamheid ook kunnen samengaan in het ontwerp van een tank- en laadstation.

Opening in mei

De eerste drie emissieloze energiestations met deze kenmerkende luifel worden in 2023
gebouwd in Amersfoort, Rotterdam en Nijmegen. Met het gereedkomen van de luifel komt Fountain Fuel een stapje dichter bij de volledige realisatie van haar eerste zero-emissie energiestation. In mei kan men in Amersfoort waterstof tanken én elektrisch snelladen.

(videocredit: Youtube/Fountain Fuel)
Categorieën: Tanken

1 reactie

Ing.Henri Ossevoort · 23 januari 2023 op 11:14

Zeer mooie constructie. Hoe ruimtelijk.
Hout is mijn wereld. Ik ben opgegroeid in Vroomshoop het houtdorp bij uitstek.
Nu nog een waterstof tappunt eronder dan is het helemaal af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: