De directie van Tata Steel Nederland maakte bekend te gaan stoppen met het gebruik van steenkolen bij de productie van staal, waardoor de uitstoot van fijnstof en CO2 verminderd wordt. In eerste instantie wil het bedrijf overstappen op aardgas en uiteindelijk op groene waterstof.

Waterstofroute

Met het besluit van staalconcern Tata Steel Nederland om voor zijn staalproductie over te stappen naar aardgas en uiteindelijk op waterstof is het eerdere plan voor CO2 opslag in de Noordzee van tafel. Het duurt waarschijnlijk nog wel tot 2030 voor het hoogovencomplex deels op gas of waterstof draait. Het doel is dat van de huidige twee hoogovens die nog op kolen werken, er minimaal één gesloten is in 2030.

Om te komen tot duurzaam ijzer wil Tata Steel gebruik maken van de zogenaamde DRI technologie (directe reductie ijzer). Dat is een technologie waarmee ijzer wordt gemaakt op basis van aardgas of waterstof, uitgevoerd in combinatie met een of meer elektrische ovens. De beschikbaarheid van voldoende groene waterstof is op dit moment nog heel klein, maar zal geleidelijk aan de aardgastoepassing kunnen vervangen. 

Wij doen dit niet alleen omdat het goed is voor het klimaat, maar juist ook omdat deze oplossing ook het beste is voor de omgeving. We gaan in IJmuiden nieuwe innovatieve technieken toepassen om op een andere manier staal te maken. Binnen acht jaar ziet het er hier heel anders uit. Minder schoorstenen en andere installaties. Om zo snel mogelijk te kunnen overgaan naar staalproductie via de waterstofroute, pleiten wij ervoor om samen met de overheid en omwonenden hierin op te trekken: op weg naar groen staal in een schone omgeving.”

Hans van den Berg, directievoorzitter Tata Steel Nederland
Politieke steun

De Tweede Kamer is bereid financiële steun te geven voor het plan van Tata Steel om de productie in IJmuiden te verduurzamen. Een ruime meerderheid roept het kabinet op om per direct steunopties uit te werken. Waarbij het nemen van een belang in het bedrijf ook onderzocht wordt. Echter wordt hier wel de voorwaarde gesteld dat het geld niet mag weglekken naar de aandeelhouder in India.


Bron: Tata Steel

Categorieën: Industrie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: