Scheepvaartbedrijf Van Dam Shipping gaat voor Tata Steel een waterstof aangedreven schip bouwen. Hiermee wil het staalbedrijf uit IJmuiden de CO2-uitstoot van het zeetransport van rollen staal terugdringen.

Tata Steel heeft de samenwerking opgezocht met scheepvaartbedrijf Van Dam Shipping uit het Groningse Spijk om een waterstof aangedreven schip te ontwikkelen. Het te ontwikkelen schip is een zogenoemde Short-Sea Vessel met een laadvermogen van ongeveer 5.000 ton.

“Wij willen op alle fronten een duurzaam bedrijf zijn. Dat betekent niet alleen dat we in de toekomst groen staal gaan maken met behulp van waterstof, tegelijkertijd kijken we ook hoe we waterstof nog meer kunnen inzetten. Bijvoorbeeld om onze logistiek te verduurzamen. We zetten daarom ook in op groene schepen voor het vervoeren van onze rollen staal.”

Cem Ugur, Hoofd Chartering en Operatie, Tata Steel

Vorig jaar maakte Tata Steel bekend ook in de fabrieken waterstof te gaan inzetten om te verduurzamen. Deze ontwikkeling moet nog wel wachten tot 2030. De nieuwe Short-Sea Vessel zal al vanaf 2024 rollen staal op een duurzame manier gaan vervoeren. Het waterstof aangedreven schip zal volledig emissievrij varen en bespaart zo’n 3.000 ton CO2-uitstoot per jaar ten opzichte van traditionele brandstoffen.


Bron: Tata Steel

Categorieën: Scheepvaart

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: