De Federación Profesional del Taxi de Madrid (FPTM) wil tegen 2026 in de Spaanse hoofdstad 1.000 auto’s met verbrandingsmotor vervangen hebben door voertuigen op waterstof. De eerste waterstof taxi’s gaan vanaf 2022 rijden.

In steeds meer grote steden in Europa worden plannen gemaakt om het taxivervoer te verduurzamen met waterstof aangedreven auto’s. In Nederland maakte in 2019 van Noot taxi’s in Den Haag als eerste de overstap. Sindsdien is de waterstofvloot in de Hofstad gegroeid van 35 naar 85 voertuigen. Andere steden die Madrid al voor gingen zijn Parijs, Oslo en Londen.

FPTM is de belangrijkste onafhankelijke en non-profitorganisatie binnen de taxisector in de regio Madrid. Met de inzet van elektrische voertuigen die op groene waterstof rijden, wil zij een bijdrage leveren voor een betere luchtkwaliteit in de stad. Het hoofddoel is geleidelijke vervanging tot 2026 van zo’n 1.000 taxi’s met verbrandingsmotor door waterstofmodellen. De plannen maken deel uit van het baanbrekende project ‘Taxi-as-a-service’. Hiervoor is meer dan 100 miljoen euro benodigd.

In het project zijn Madrileña Red de Gas en Fotowatio Renewable Ventures verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de infrastructuur voor de productie en levering van hernieuwbare waterstof. Voor de levering van deze groene waterstof wordt een elektrolyser van ten minste 10 MW gebouwd. De energie is afkomstig van een 20 MW zonnepark. De taxivloot zal met name bestaan uit Toyota Mirai’s. Deze hebben een grote autonomie en korte tanktijd.


Bron: FPTM

Categorieën: Auto

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: